Gemeente Boxmeer


Handhavingsprogramma 2011 vastgesteld

Burgemeester en wethouders hebben het jaarlijkse handhavingsprogramma vastgesteld. Op basis van een risico- en probleemanalyse zijn de prioriteiten bepaald voor alle gemeentelijke handhavingstaken.

Veiligheid en gezondheid
De hoogste prioriteit ligt van het programma ligt op het gebied van veiligheid en gezondheid. In het handhavingsbeleidsplan staat hoe we er de komende periode op toezien dat bedrijven en inwoners zich aan de regels houden, de zogenoemde handhaving. In het handhavingsbeleid geven we ook aan welke onderwerpen voor ons voorrang hebben. De belangrijkste prioriteiten op het gebied van milieu zijn toezicht op inrichtingen vergunningen, de opslag van gevaarlijke stoffen, het dumpen van afval en de behandeling van klachten. Illegale huisvesting, het brandveilig gebruiken van bouwwerken en het toezicht gedurende het bouwproces zijn speerpunten op het gebied van ruimtelijke ordening en bouwen en wonen.

Liefst geen dwangsommen
Bij handhaven denk je al gauw aan sancties, het opleggen van dwangsommen en dergelijke. Dat willen we liever niet. Geen misverstand, regels zijn er niet voor niets. Maar we willen liever in goed overleg met betrokkenen uitleggen wat de regels zijn en samen bekijken hoe men zich er het beste aan kan houden. Om het vervolgens aan de betrokkene over te laten welke passende maatregelen hij of zij treft. Ons handhaafbeleid is er eigenlijk op gericht om niet te hoeven handhaven. Het beste resultaat wordt immers meestal bereikt als je de verantwoordelijkheid bij de mensen en bedrijven zelf legt. Een voorbeeld hiervan is het voortzetten van het project Zelfcontrole Horeca. Reguliere controle is vervangen door steekproeven. Steekproefsgewijs wordt door de toezichthouders gecontroleerd of de door horecaondernemers ingevulde en toegestuurde controlelijsten naar waarheid zijn ingevuld.

Nieuwe wetgeving
Bij het handhaafbeleid moet je denken aan regels voor bouwen, slopen, ruimtelijke ordening, gebruiken, brandveiligheid, milieu, Apv en bijzondere wetten waar mensen en bedrijven zich aan moeten houden en de gemeente die daar toezicht op houdt. Het nieuwe handhavingsprogramma houdt rekening met de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Door deze wet zijn 25 soorten vergunningen, zoals bouwvergunning, sloopvergunning en milieuvergunning, onder één wet komen te vallen.

Ter inzage
Het Integraal toezicht- en handhavingsprogramma 2011 is in te zien en hieronder te downloaden.
Te downloaden:
Zie het origineel