Gemeente Nieuwegein

maandag, 21 maart 2011

Een dag vrijwilligerswerk doen voor Nieuwegeinse organisaties die helpende handen goed kunnen gebruiken. Medewerkers van de gemeente Nieuwegein en leerlingen van het Anna van Rijn College deden dat dit weekend tijdens de grootste vrijwilligersactie van Nederland, NL Doet. Gemeente Nieuwegein, Steunpunt Vrijwilligerswerk (SVN), Netwerk Vrijwilligers in de Zorg (NVZ), project Maatschappelijke Stage (MaS) en de Sportraad hebben de handen ineen geslagen. Zij organiseren het gehele jaar in het kader van het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk allerlei activiteiten om vrijwilligerswerk te promoten en te waarderen. Deelname aan NL Doet was een actieve start!

Op deze foto ziet u wethouder Lubbinge samen met andere vrijwilligers aan het werk.

Zwerfafval opruimen, struiken snoeien, bloembakken vullen, spelletjes doen, wandelen met bewoners of hen een complete verwendag aanbieden. Allemaal `klussen' waar medewerkers van de gemeente Nieuwegein en leerlingen in het kader van hun maatschappelijke stage zich afgelopen weekend vol enthousiasme voor inzetten. De leerlingen hielpen wijknetwerk Batau-Noord en woonzorgcentra De Geinsche Hof en Zuilenstein. Bewoners van woonzorgcentrum Zuilenstein kregen bezoek van wethouder Bert Lubbinge en medewerkers van de gemeente Nieuwegein. `Met zo´n 14.000 actieve vrijwilligers in Nieuwegein hebben we goud in handen. Ik waardeer het vele werk dat zij belangeloos doen enorm', aldus wethouder Lubbinge. Tijdens de vrijwilligersdagen bleek ook: vele handen maken licht werk. Meedoen aan NL Doet was de eerste activiteit, maar er staat meer te gebeuren in het Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk. Kijk voor het jaarprogramma op de website www.nieuwegein.nl/vrijwilligers.

Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk

2011 is benoemd tot Europees Jaar van het Vrijwilligerswerk (EJV). De hoofddoelen van dit jaar zijn: het vieren en waarderen van de kracht van vrijwilligerswerk, laten zien welke soorten vrijwilligerswerk er zijn en het behouden van een gunstig klimaat voor het vrijwilligerswerk. Het Nationaal Coördinatieorgaan van het EJV heeft een nationaal activiteitenplan opgesteld. Nieuwegein sluit aan bij de nationale Week van het Applaus en de lokale `Meer dan handen awards'. Daarnaast organiseren de gemeente, SVN, NVZ, project MaS en de Sportraad activiteiten die specifiek voor Nieuwegein interessant zijn. Hierbij gaat het om een training voor oudere vrijwilligers om leerlingen te begeleiden tijdens hun maatschappelijke stage.

Daarnaast komt er eind van het jaar een conferentie over vrijwilligerswerk voor inwoners die één of twee jaar met prepensioen zijn, de Zilveren kracht conferentie. De vijf samenwerkende organisaties houden inwoners op de hoogte van de verschillende activiteiten gedurende het hele Europees Jaar. Dit doen zij onder andere via persoonlijke communicatiemiddelen, de website www.nieuwegein.nl/vrijwilligers en het GemeenteNieuws in De Molenkruier.