Rotterdam komt met maatregelen voor schone en veilige winkelstraten

Persbericht van Stichting Nederland Schoon

Den Haag, 15 maart 2011 - De eerste stap naar schonere en veiligere winkelstraten in Rotterdam is gezet. Deelgemeente Delfshaven, de Delfshaven Ondernemers Federatie (DOF) en Stichting Nederland Schoon hebben de handen ineengeslagen om de aanpak van zwerfafval te verbeteren. Onder toeziend oog van wethouder D. Schrijer (Gemeente Rotterdam) hebben de genoemde partijen vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend om de vervuilde omgeving in Delfshaven eens goed aan te pakken.

De bezegeling van dit initiatief is een van de hoogtepunten tijdens de Week van Nederland Schoon, die dit jaar voor de tiende maal op rij plaatsvindt. Initiatiefnemer Stichting Nederland Schoon wil hiermee de aandacht vestigen op de problematiek van het zwerfafval.

Actiegerichte maatregelen
Vanuit de overtuiging dat een vervuilde omgeving kan leiden tot verloedering van een buurt - met als gevolg veel onveiligheid - gaat de projectgroep direct aan de slag met de uitvoering van de (in het convenant vastgelegde) afspraken. Te beginnen met het in kaart brengen van de problematiek per winkelgebied. Vervolgens stellen de direct betrokken partijen (waaronder de lokale ondernemersvereniging, het stadsdeel Delfshaven, corporaties en de Roteb) een maatregelenpakket samen. Dit pakket is nadrukkelijk gericht op actie in het betrokken gebied.

Verantwoordelijkheid ook bij gebruikers
Het unieke van deze (publiek-private) samenwerking is dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij het stadsdeel ligt, maar juist ook bij de gebruikers. Zo worden de direct betrokken partijen medeverantwoordelijk gemaakt voor de actieve en efficiënte aanpak van het zwerfafval. De aanpak van het zwerfafval vindt stapsgewijs plaats, in de winkelgebieden van de Vierambachtstraat (inclusief het Mathenesserplein), de Schiedamseweg, het Mathenesserkwartier en de Middellandstraat. De veelal langgerekte winkelstraten - en het marktplein - liggen in de buurt van woningen, scholen en bedrijven.

Stichting Nederland Schoon
Stichting Nederland Schoon zet zich al sinds 1991 in om de hinder van zwerfafval in Nederland te voorkomen en te bestrijden. De stichting neemt deel aan het Focusprogramma Zwerfafval 2010-2012. Dit is een gezamenlijk project van de gemeenten en het bedrijfsleven, te weten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), VNO-NCW (ook namens MKB Nederland), Agentschap NL (voorheen SenterNovem) en Stichting Nederland Schoon. Het Focusprogramma moet er voor zorgen dat Nederland daadwerkelijk schoner wordt. Meer informatie over het Focusprogramma Zwerfafval vindt u op www.nederlandschoon.nl.

Links:
http://www.nederlandschoon.nl



Razende Robot Reporter