Gemeente Ermelo


Garantieverklaring Duurzaam waterbeheer

Afgelopen woensdag is een garantieverklaring voor duurzaam waterbeheer ondertekent in Sportcomplex Triade. Met deze ondertekening is de succesvolle afkoppeling van de parkeerplaats en het dak van Triade op de riolering gevierd. Met het afkoppelen van sporthal Triade geeft de producent van de infiltratie-voorzieningen, Wavin Nederland, de gemeente Ermelo een "projectgarantie duurzaam waterbeheer af". Hiermee geeft het bedrijf een garantie voor 15 jaar op het regenwatersysteem om regenwater op te vangen, te transporteren en af te geven.

Waterplan
Een van de actiepunten uit het waterplan van de gemeente Ermelo is het afkoppelen van overheidsgebouwen van de riolering. Verharde oppervlakken zoals daken, wegen, trottoirs en parkeerplaatsen worden niet meer op het riool aangesloten maar afgekoppeld. Het regenwater komt hierdoor niet meer in het riool maar terug in de bodem, waar het hoort. In 2009 zijn het gemeentehuis en de parkeerplaatsen aan de Chevallierlaan al afgekoppeld van het rioolstelsel. Alle neerslag op het dak van gemeentehuis en de parkeerplaatsen wordt zo veel mogelijk naar infiltratievoorzieningen geleid.

Afkoppelen
Bij het afkoppelen wordt het regenwater vanaf daken of straten naar zogenaamde infiltratievoorzieningen geleid. Door middel van deze infiltratiebuizen en infiltratiekratten wordt het regenwater in de bodem gebracht. Naast de infiltrerende werking hebben deze voorziening ook een opbergfunctie. Bij veel neerslag in korte tijd kan het aangevoerde water tijdelijk worden opgevangen, om daarna geleidelijk de bodem in te sijpelen.

Beter voor milieu
Het apart houden van regenwater is beter voor het milieu, schoon regenwater hoort immers niet in het riool. Door het regenwater niet af te voeren naar het riool maar zoveel mogelijk daar te laten waar het valt wordt verdroging van de bodem tegengegaan. Daarnaast raakt de riolering niet meer overbelast waardoor verontreiniging van het oppervlakte water en overstroming van het riool wordt voorkomen. Bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt alleen nog maar het vervuilde water gereinigd.

ondertekening

Wethouder Verhagen namens de gemeente Ermelo en de heer De With namens Wavin Intensio ondertekenen de garantieverklaring Duurzaam waterbeheer.