Gemeente Leidschendam-Voorburg



Monumentale kantonnierswoning krijgt informatiebord

21 maart 2011 - Gedeputeerde Lenie Dwarshuis van de Provincie Zuid-Holland heeft afgelopen zaterdag, in aanwezigheid van wethouder Heleen Mijdam (monumenten), een speciaal informatiebord onthuld. Dit gebeurde op de oude Kantonnierswoning aan de Leidsekade 25 in Leidschendam. Het bord geeft informatie over de geschiedenis van deze bijzondere oud-dienstwoning van Provinciale Waterstaat. Dit twaalfde informatiebord van Vereniging Erfgoed Leidschendam brengt de historische waarde van het pand bij een breder publiek onder de aandacht.

Wethouder Mijdam onthult monumentenbord

Kantonnierswoning
De woning aan de Leidsekade werd in 1907 gebouwd door Provinciale Waterstaat voor een hoofdkantonnier van het Rijn-Schiekanaal. Een kantonnier is een medewerker die in zijn kanton de (water-)wegen en oevers onderhoudt. Het pand verkeert in goede en originele staat. De romantische chaletstijl met neorenaissance invloeden is goed in tact gebleven. Lang is men in de veronderstelling geweest dat de architect J. van der Vegt was, echter hij bleek de ingenieur van Provinciale Waterstaat die de bouwvergunning-aanvraag ondertekende. Door het bombardement van het Bezuidenhout in Den Haag in de Tweede Wereldoorlog, is het archief van Provinciale Waterstaat Zuid-Holland verloren gegaan. De echte architect van het huis kon dan ook pas na intensief speurwerk achterhaald worden aan de hand van eenzelfde dienstwoning in Delft. De echte architect van de kantonnierswoning in Leidschendam is de heer H. de Mol van Otterloo, die ook het sluizencomplex uit 1887 ontwierp.

Informatiebordenproject
Uit een gift van notaris Muller en Hoevenaars financiert Vereniging Erfgoed Leidschendam het vervaardigen van speciale informatieborden op markante en monumentale panden in de gemeente Leidschendam. Dit project is geboren uit de behoefte om het schaarse (cultureel) erfgoed in de gemeente te koesteren en in de openbare ruimte onder de aandacht te brengen.

Over Vereniging Erfgoed Leidschendam
Sinds 1998 houdt de Vereniging Erfgoed Leidschendam zich bezig met het onderzoeken, beschermen en onder de aandacht brengen van culturele erfgoederen in de toenmalige gemeente Leidschendam en Stompwijk. Dit gebeurt door regelmatige publicaties op basis van (archief-) onderzoek, door het actief volgen van beleids- en bestemmingsplannen in de omgeving, door contact met alle belanghebbenden en door het in de belangstelling brengen van monumenten en erfgoederen bij een groter publiek. Meer informatie en lid worden van de vereniging kan via www.erfgoedleidschendam.nl.