Nederlandse Orde van Advocaten

50% van de kinderalimentatie in natura

21-03-2011

Een man vertrouwde het niet dat het volledige bedrag dat hij aan kinderalimentatie aan zijn ex betaalde ook daadwerkelijk aan zijn kroost werd besteed. Daarom mag hij van het Hof in Den Bosch de helft van zijn kinderalimentatie rechtstreeks aan zijn kinderen besteden, in de vorm van kleding en sportclubs. Dat staat in Alimentatie Nieuwsbrief maart 2011 nr. 6.

De man stelde voor om de helft van de alimentatie naar zijn ex-partner over te maken en de andere helft direct aan spullen voor de kinderen uit te geven. Het Hof wijst dit verzoek toe, mede omdat de ex-partner van de man tijdens de zitting heeft toegegeven een deel van de kinderalimentatie te gebruiken om zelf rond te komen. Overigens moet de man de uitgaven voor zijn kinderen wel kunnen aantonen.

In de meeste gevallen betaalt de alimentatieplichtige de volledige kinderalimentatie aan de verzorgende ouder van de kinderen. Betaling in natura kan in overleg met en na toestemming van de verzorgende ouder en deze regeling moet worden vastgelegd bij de rechter. In dit geval is een eenzijdig verzoek bij de rechter neergelegd wat ook tot de mogelijkheden kan behoren.