Gemeente Helmond


Ministerie houdt vast aan geluidsschermen

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu houdt vast aan de plannen voor geluidsschermen langs het spoor in Helmond.

Zon 180 bewoners maakten bezwaar tegen een deel van de geluidsschermen bij Helmond West en Mierlo-Hout. Uit nader onderzoek dat de minister heeft laten doen, blijkt dat geluidsschermen noodzakelijk zijn. De bezwaren van de bewoners zijn daarom door de minister ongegrond verklaard.

Mogelijkheid tot beroep

De omwonenden die bezwaar hebben gemaakt, zijn op zaterdag 19 maart per brief over het besluit van de minister geïnformeerd. Zij hebben gedurende zes weken de mogelijkheid om bij de rechter tegen het besluit in beroep te gaan.

Geluidsschermen noodzakelijk

Met name het zicht en de scheiding in de wijk was voor de bewoners van de omgeving Houtse Parallelweg en Deken van der Hagenstraat aanleiding om bezwaar in te dienen tegen de plannen om geluidsschermen te plaatsen. De minister heeft hierop onderzoek laten doen naar mogelijke alternatieven. Vanwege de hoge geluidsbelasting (boven 71 dB (decibel)), blijft het noodzakelijk om geluidsschermen te plaatsen. Alternatieven zorgen voor te weinig geluidsvermindering. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat bij een te hoge geluidsbelasting veel mensen (soms ongemerkt) hinder ondervinden en het risico op gezondheidsproblemen toeneemt. Dit gegeven weegt voor de minister zwaarder dan belemmering van het uitzicht of het feit dat bewoners aangeven geen geluidshinder te ervaren.

Wettelijke verplichting

Gemeente Helmond is wettelijk verplicht om de geluidsbelasting te verminderen als deze boven een bepaald niveau (71dB) uitkomt. De wet legt deze verplichting op aan de gemeente ter bescherming van de kwaliteit van de leefomgeving en de gezondheid van de huidige en toekomstige omwonenden. Deze verplichting heeft de gemeente ook als niet alle omwonenden hinder, klachten of merkbare gezondheidsproblemen ondervinden.