Gemeente Urk

Persberichten

Wethouder Geert Post bij schoonmaakactie basisscholen

Schoonmaakactie basisscholen 2011

De gemeente Urk organiseerde voor de 3^e keer in samenwerking met de ROVA van 14 tot en met 18 maart 2011 de jaarlijkse prikactie ´Natuurlijk Schoon` op de basisscholen. Wethouder Geert Post nam op donderdagochtend 17 maart op de Wilhelminaschool zelf de prikker ter hand. In totaal werkten ongeveer 545 leerlingen uit groep 7 en 8 van tien basisscholen en hun leerkrachten mee aan deze actie. Ook dit jaar haakte de gemeente Urk weer aan bij de landelijke actieweek ´Nederland Schoon`.

Bewust maken

Dat het onderwerp zwerfafval leeft, blijkt uit het grote aantal aanmeldingen van buurt- en wijkverenigingen voor de actie. Ook natuur- en milieuverenigingen droegen hun steentje bij. Het doel is om de schooljeugd en volwassenen bewust te maken van het feit dat het weggooien van blikjes, papiertjes en andere rommel niet nodig is. Elk jaar prikken schoolkinderen uit de hoogste klassen van de basisschool zwerfafval op diverse locaties op Urk. De gemeente en ROVA stelden voor de prikactie de benodigde grijpers, vuilniszakken, handschoenen, petjes en oranje veiligheidshesjes beschikbaar, zodat ze duidelijk herkenbaar zijn. Ook werd gezorgd voor drinken en iets lekkers en na afloop krijgen alle kinderen een presentje. Dit jaar deden er 250 scholen uit basis- en voortgezet onderwijs en verenigingen mee uit 16 ROVA-gemeenten aan ´Natuurlijk Schoon`. De scholen zamelden onder begeleiding van leraren het zwerfafval in, dat door ROVA opgehaald wordt. Er wordt naar gestreefd om dit jaar minder zwerfafval in te zamelen dan de ruim 27.000 kilo die vorig jaar ingezameld is. En dat omdat er simpelweg niets meer te vinden is!

´Natuurlijk Schoon`

´Natuurlijk Schoon`is een samenwerkingsproject dat geïnitieerd is door ROVA. In samenwerking met gemeenten, natuur- en milieuorganisaties, scholen uit basis- en voortgezet onderwijs en (wijk) verenigingen worden bestaande en nieuwe zwerfafvalacties gecombineerd onder de naam
- ´Natuurlijk Schoon`. Deze actie is in 2009 van start gegaan met 10.000 vrijwilligers, in 2010 waren dat er al 13.000 en ook dit jaar gingen meer dan 12.000 scholieren en vrijwilligers de straat op tegen zwerfafval. Op de website www.natuurlijkschoon.nu staat alle informatie over de actie.