Commissie Gelijke Behandeling

21 maart: Internationale dag tegen racisme en discriminatie 21-03-2011
Vandaag, 21 maart, is de Internationale Dag ter Bestrijding van Racisme en Discriminatie. Racisme en discriminatie komen ook in Nederland nog steeds voor. Dit blijkt niet alleen uit de oordelen van de Commissie Gelijke Behandeling (CGB), maar ook uit de onderzoeken die het SCP en Art. 1 afgelopen jaar publiceerden.
Uit deze onderzoeken bleek onder andere dat werkgevers en bemiddelaars sollicitanten van een andere etnische afkomt soms weigeren. Bovendien maken sollicitanten van niet-westerse afkomst minder kans hebben om uitgenodigd te worden voor een gesprek dan autochtone Nederlanders. Daarnaast kwam naar voren dat mensen die rassendiscriminatie ervaren hiervan vaak geen melding doen, omdat men verwacht dat het geen zin heeft. Ook vermijden zij plaatsen waar discriminatie tot uiting komt, zoals horecagelegenheden en werkt het gevoel van machteloosheid belemmerend voor de toegang tot de arbeidsmarkt.

Resultaten herkenbaar voor de CGB
De resultaten van de onderzoeken zijn herkenbaar voor de CGB. De CGB heeft diverse oordelen uitgesproken waarin sprake was van discriminatie van niet-westerse allochtonen op de arbeidsmarkt. Ook heeft de CGB een reeks oordelen uitgesproken over horecadiscriminatie.

Oordeel 2010-68: Liever geen reclasseringsambtenaar van Marokkaanse afkomst
Een Marokkaanse man solliciteert naar de functie van reclasseringswerker, maar wordt afgewezen vanwege onvoldoende relevante werkervaring, opleiding en motivatie. Aangezien de man al meer dan 22 jaar (relevante) ervaring heeft, vermoedt hij dat hij is afgewezen vanwege zijn niet-Nederlandse afkomst. Om daar achter te komen solliciteert hij opnieuw, maar dan onder een verzonnen Nederlandse naam. Vervolgens krijgt de man wel een uitgenodigd voor een gesprek. De CGB oordeelt dat de Reclassering onderscheid heeft gemaakt op grond van ras.

Oordeel 2010-15: Steekproef laat ruimte voor willekeur Een man met een donkere huidskleur kwam een studentendancing in Nijmegen niet in. Bij een steekproefsgewijze controle op collegekaarten werd hij eruit gepikt; al zijn blanke vrienden werden niet gecontroleerd. De dancing handelde in strijd met de wet doordat bij het hanteren van steekproeven ruimte is voor willekeur.