Politie Rotterdam Rijnmond

RUIM 3000 BLAASTESTEN; 9 BESCHONKEN BESTUURDERS VAN DE WEG GEHAALD

Datum publicatie: 21-03-2011 11:47

WATERWEG - NOORD - Bij een grootschalige alcohol- ANPR controle in de omgeving van de Westlandseweg in Vlaardingen hebben agenten zaterdag 19 maart 3433 blaastesten afgenomen.

Resultaten
Het overgrote deel van de ruim 3000 gecontroleerde bestuurders mocht na de blaastest doorrijden. Toch waren er opnieuw 9 personen die wel de fout in waren gegaan. Na een definitieve ademanalyse kregen zij een bekeuring uitgereikt. Hoogst gemeten percentage was 570 ug/l, terwijl 220 ug/l is toegestaan.

Iedere keer opnieuw blijkt dat alcohol en verkeer niet samen gaan. Maar nog altijd stappen bestuurders met teveel alcohol op achter het stuur. Jaarlijks vallen in het verkeer tientallen slachtoffers en gewonden door alcohol. Om de verkeersveiligheid te bevorderen, maar ook om het drinkgedrag van weggebruikers proactief, preventief en repressief te beïnvloeden zijn er regelmatig alcoholcontroles.

De controle in Vlaardingen werd gecombineerd met het ANPR systeem van de politie Rotterdam-Rijnmond. Dit is een computer met daaraan gekoppeld een videocamera, die kentekens van passerende auto's scant en herkent. Hiermee spoort de politie, op basis van kentekens, auto's op die voorkomen in de bestanden van de politie en belastingdienst. Dat kunnen aandachtsvestigingen zijn zoals rijden zonder rijbewijs, rijden tijdens ontzegging van rijbevoegdheid of het hebben van openstaande boetes, maar kunnen ook verdachten zijn een misdrijf in de regio. Tijdens deze actie werkte de politie samen met medewerkers van Veilig Verkeer Nederland, Douane, RDW en Belastingdienst.

De Belastingdienst heeft door de inzet van ANPR direct vier voertuigen in beslag genomen en afgevoerd. 11 mensen mochten doorrijden en moeten binnen vier weken hun achterstallende belastingen betalen, anders wordt alsnog de auto in beslaggenomen. In totaal is er een bedrag van 2700 euro betaald.

Medewerkers van de Douane hebben diverse documenten gecontroleerd, een aantal worden nader onderzocht. Tevens is er een naheffing verricht op BPM, deze bestuurder had in 2009 al een waarschuwing gekregen en liep nu opnieuw tegen de lamp.