Ministerie van Defensie


Medaille voor militairen Air Task Force

21 maart 2011, 11.32 uur

Op Kandahar Airfield (KAF) ontvingen afgelopen zaterdag 50 Nederlandse militairen de NAVO-medaille. De gedecoreerden maken deel uit van het 16e detachement van de Air Task Force (ATF).

De medaille voor deelname aan de ISAF-operatie voor een aaneengesloten periode van 30 dagen, werd opgespeld door de huidige commandant, luitenant-kolonel Erik Rab. De medaille is een blijvende herinnering voor de geleverde prestaties tijdens de uitzending. Onder de militairen van de ATF hebben er 61, door deelname aan eerdere NAVO-missies, hun medaille al gekregen. Tijdens de ceremonie ontvingen zij een certificaat en wordt hun medaille voorzien van het cijfer twee.

De ATF levert met vier F-16's op KAF een belangrijke bijdrage aan de ISAF-missie. Door het digitale luchtverkenningssysteem Recce Lite worden de F-16's onder andere ingezet voor het opsporen van bermbommen en leveren zij een wakend oog voor de grondtroepen door hun routes te verkennen. Naast deze verkenningsvluchten kunnen de F-16's eveneens worden ingezet voor armed overwatch. Hierbij kan de F-16 luchtsteun geven aan grondtroepen. Tevens is de vlieger in staat met de Advanced Targetting POD (ATP) filmbeelden door te geven aan de Forward Air Controller op de grond. Deze informatie geeft grondtroepen een beeld van gebieden of objecten die soms vanaf de grond moeilijk te overzien zijn.