GroenLinks
Geef nieuwsgierige en ambitieuze studenten hun studie terug

Maandag 21 maart 2011, 11:32u - Jesse Klaver

GroenLinks wil het hoger onderwijs teruggeven aan nieuwsgierige en ambitieuze studenten. Kamerlid Jesse Klaver presenteert maandag 21 maart, bij de bespreking van het rapport van de Commissie Veerman een voorstel om het recht van studenten op goed en toegankelijk onderwijs waarborgen. Klaver pleit onder anderen voor een recht op les, een recht op begeleiding en een recht op nieuwsgierigheid.

Klaver: "Nieuwsgierige en ambitieuze studenten moeten in zichzelf kunnen investeren. Iedere euro die we in onderwijs stoppen verdient zichzelf dubbel en dwars terug. Daarom wil ik het recht op logische dingen als toegang tot het hoger onderwijs, genoeg docenten en genoeg les waarborgen."

Studenten krijgen in het plan essentiële waarborgen voor goed onderwijs. GroenLinks waarborgt het recht op toegang tot het onderwijs met een goed systeem van matching en intakegesprekken. Met een recht op les is er de garantie voor voldoende colleges. En GroenLinks stelt voor een maximale groepsgrootte van 21 studenten per docent in te voeren: het recht op begeleiding.

Naast deze basisvoorwaarden wil GroenLinks ook iets doen aan de versmalling van het hoger onderwijs tot een diplomafabriek. Met het recht op vallen en opstaan blijft het mogelijk een keertje verkeerd te kiezen, opleidingen te stapelen of studievertraging door ziekte of andere problemen op te vangen. En met het borgen van het recht op nieuwsgierigheid neemt GroenLinks het op voor een brede academische vorming die het slachtoffer dreigt te worden van overdreven prestatiedruk.

Klaver: "Studenten moeten meer, maar krijgen minder. Het kabinet kijkt wel naar het stelsel en de instellingen, maar veel te weinig naar de mensen die het moeten doen."