Provincie Limburg



Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg komt op stoom

De gebiedsontwikkeling in Midden-Limburg komt op stoom. De Stuurgroep Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg (GOML) heeft ingestemd met een economische uitvoeringsagenda. Verder is op de terreinen van Landbouw, Natuur en Recreatie, Maasplassen, Ontwikkelassen en Wonen vastgesteld wat men in de regio wil bereiken.

Een en ander is vastgelegd in een zogeheten focusnotitie. Doel van die notitie is te komen tot een samenhangend pakket van projecten, die een krachtige impuls geven aan de regionale samenwerking in Midden-Limburg.

De gemeenten in Midden-Limburg (Echt-Susteren, Leudal, Roerdalen, Roermond, Maasgouw, Nederweert en Weert) en de Provincie Limburg werken samen binnen de Gebiedsontwikkeling Midden-Limburg (GOML). In december 2008 is de Regiovisie `Het oog van Midden-Limburg' vastgesteld en in 2009 is gestart met het ontwikkelen van projecten en programma's. Dit heeft tot nog toe geleid tot drie meerjareninvesteringsprogramma's. Deze programma's bevatten veelal kleinschalige projecten.

Recent heeft de Stuurgroep GOML uitgesproken dat de doelen uit de Regiovisie vanaf nu dienen te worden vertaald in grootschalige, regionale projecten. In dat kader heeft de Stuurgroep nu besloten om:
* Per programmalijn een inhoudelijke focus aan te brengen: De Regiovisie `Het oog van Midden-Limburg' kent met name een ruimtelijke insteek. Deze is uitgewerkt in vier programmalijnen (Landbouw, Natuur en Recreatie, Maasplassen, Ontwikkelassen en Wonen). Per programmalijn is vastgesteld wat de focus voor de toekomst is. Deze focus geeft aan welke onderdelen uit de visie met prioriteit worden opgepakt.

* Een economische uitvoeringsagenda Hoge Dunk/OML op te stellen: Aanvullend op de meer ruimtelijke focus binnen de programmalijnen biedt de Economische Uitvoeringsagenda (EUA) een kans voor het realiseren van de strategische doelen uit de Regiovisie. De EUA is gericht op het realiseren van toekomstbestendig hoogwaardig onderwijs en een dito kennisinfrastructuur, het creëren van een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, het (verder) ontwikkelen van innovatief midden- en kleinbedrijf en het benutten van de economische potentie van de Maasplassen. Op deze wijze wordt geprobeerd inwoners, en in het bijzonder jongeren, aan de regio te binden.

Gelet op het recente besluit van de gemeenteraad van Leudal zullen B&W van die gemeente de focusnotitie nog ter instemming voorleggen aan de gemeenteraad.