Gemeente Breda

Amphia, Breda en Oosterhout tekenen intentieovereenkomsten voor ver- en nieuwbouwplannen ziekenhuis
intentieovereenkomsten voor ver- en nieuwbouwplannen ziekenhuis

Op 17 maart tekenden E. Hoette, lid Raad van Bestuur van het Amphia kunnen garanderen', aldus Ernst Hoette.

Wethouder Arbouw van Stedelijke Programmering: `Het college kiest er bewust voor om juist deze ontwikkeling mogelijk te maken. Want met één groot en krachtig ziekenhuis is Breda in staat nadrukkelijker haar rol als centrumstad in de regio te spelen.' Het college in Breda besloot eerder deze week akkoord te gaan met de uitvoering van de haalbaarheidsstudie naar het samengaan van beide ziekenhuizenlocaties aan de Molengracht. Amphia en gemeente onderzoeken de haalbaarheid gezamenlijk, omdat zo wensen en belangen van beide partijen in vroegtijdig stadium op elkaar worden afgestemd. De ruimtelijke invulling, verkeer en het milieu zijn belangrijke punten die aan de orde komen. Amphia wil voor de uitbreiding van het ziekenhuis aan de Molengracht graag gebruik maken van het Defensieterrein aan de De la Reijweg. De Gemeente Breda, die eerste recht van koop heeft, geeft in de intentieovereenkomst ondermeer aan volledige medewerking te verlenen aan de koop van het terrein door Amphia.

Herontwikkeling locatie Langendijk

Om de verhuizing naar de Molengracht te financieren, is het voor Amphia van groot belang dat de locatie Langendijk kan worden verkocht aan ontwikkelaars voor herontwikkeling met bijvoorbeeld woningen. In de stedelijke heroverweging van alle ruimtelijke plannen, leek de stad pas na 2020 voldoende ruimte te kunnen bieden. Het college heeft de locatie bepaald wordt.

Oosterhout

Oosterhout streeft een goed voorzieningenniveau na voor haar inwoners. Bovendien vervult de stad voor wat betreft ziekenhuiszorg een centrumfunctie voor omliggende gemeenten.

Wethouder Willemsen: "De gemeente Oosterhout stelt daarom het besluit om de ziekenhuisfunctie aan de Pasteurlaan qua accommodatie te de tweede Baroniestad."

Oosterhout hecht daarbij veel waarde aan een volwaardige polikliniek met meer mogelijkheden voor de zorg van kinderen en ouderen en aan een adequate voorziening voor spoedzorg. Dat geldt ook voor het klinisch dagcentrum dat hier in nieuw gebouwde staat zou moeten herrijzen. Het besluit van het Amphia Ziekenhuis biedt kansen om op het terrein van het ziekenhuis ook andere (mogelijk zorggerelateerde) voorzieningen te vestigen. Echter functies als onderwijs of dienstverlening worden ook niet uitgesloten. Dat is goed voor de ontwikkeling van de stad. De gemeente trekt met het Amphia Ziekenhuis op om deze kansen te onderzoeken en te verzilveren.

Hoogwaardige zorg in Breda en Oosterhout

Het Amphia Ziekenhuis behoort tot de drie grootste kwalitatief hoogwaardige opleidingsziekenhuizen van Nederland en is, met 5000 medewerkers en medisch specialisten, een van de grootste werkgevers in de regio. Met het oog op de medisch inhoudelijke kwaliteit van de zorg en de efficiency van de bedrijfsvoering is het nodig om van drie naar twee zorglocaties terug te gaan. "Uiteindelijk ontstaan twee hoogwaardige zorglocaties, namelijk Amphia Breda en Amphia Oosterhout", aldus Ernst Hoette. "Amphia Breda is het ziekenhuis dat vierentwintig uur per dag open is voor basisspecialistische zorg en voor acute, topklinische en meer complexe specialistische zorg waar meerdere zorgdisciplines voor nodig zijn. Amphia Oosterhout is straks het ziekenhuis dat op werkdagen geopend is voor de basisspecialistische zorg en de electieve, goed planbare zorg in Oosterhout en omgeving."

Medio 2011 moet duidelijk zijn hoe de samenvoeging van beide locaties in Breda realiseerbaar is. Als alles naar verwachting verloopt, dan kan het vernieuwde ziekenhuis eind 2016 haar deuren openen.