Gemeente Voerendaal


\ 21/3/2011 - Ommetje Hemelrijk uit Voerendaal eervol zilver

Dat heeft provinciaal gedeputeerde Noël Lebens dinsdag 15 maart bekend gemaakt bij de uitreiking van de Ommetjesprijsvraag van de stichting IKL in Roermond.
Het historische Huurvaarderspad in Beesel is het meest aansprekend ommetje van Limburg en daarmee winnaar.

Van 41 inzendingen gaat de eervolle tweede plaats in de wedstrijd naar het Ommetje Naar het Hemelrijk van het IVN Voerendaal, die een doorsteek gaat realiseren in het Ransdalerveld. Een gebied waar nogal wat wandelwegen verdwenen zijn door een ruilverkaveling in de jaren zestig. De geplande doorsteek doorkruist een gebied dat sinds het midden van de vorige eeuw bekend staat als Het Hemelrijk. Deze benaming was afkomstig van Zef Sogeléé die hier in het hoger gelegen, behoorlijk hellend gebied zijn velden had. Wanneer hij het land ging bewerken, nam hij altijd afscheid met de woorden Ich goan noa mien Hiemelriëk. Zittend vanaf een nog te plaatsen anderhalf meter hoge Hemelstoel willen de initiatiefnemers de wandelaars een prachtig uitzicht aanbieden op de omgeving van het dorp Ransdaal. In alle rust verpozend kan men zich dan ook al even in het Hiemelriëk wanen.

Het IVN Voerendaal heeft dit initiatief genomen in het kader van een samenwerking in de gemeentelijke werkgroep Routestructuren waarin IVN Voerendaal, IKL Limburg, Heemkundevereniging Klimmen, Staatsbosbeheer, de wandelclubs van Voerendaal, het Routepunt VVV Zuid-Limburg en gemeente Voerendaal samen werken aan de kwaliteitsslag van wandelpaden binnen onze gemeente. Deze eervolle tweede plaats is een opsteker voor de initiatiefnemers Wiel Curfs, Lea Geelen, Pierre Grooten en Jules Jurgens die natuurlijk liever goud hadden gewonnen maar zich vereerd voelen met de toekenning van de tweede plaats van de professionele jury. Maar het belangrijkste is dat met de financiële steun van provincie en EU het ommetje nu ook daadwerkelijk gerealiseerd kan worden, aldus de trotse Wiel Curfs, initiatiefnemer en één van de kartrekkers van het Ommetje Hemelrijk in Ransdaal.

Het jury-oordeel en achtergrondinformatie over de ommetjes is na te lezen op http://www.ikl-limburg.nl/