Politie Hollands Midden

Datum: 21 maart 2011

Noordwijk, Teylingen Grote alcoholcontrole, twee procent bestuurders te veel gedronken

Tussen zaterdag 19 maart 21.00 uur en zondag 20 maart 04.00 uur heeft de politie met 50 agenten een alcoholcontrole gehouden in Voorhout, Sassenheim en Noordwijk. Alle toegangswegen tot de gemeenten werden afgesloten en alle bestuurders van auto's en snor- en bromfietsen die langsreden, moesten blazen. Tussen 21.30 uur en 00.00 uur controleerde de politie op de Jacoba van Beierenweg in Voorhout, de Hoofdstraat in Sassenheim, de Leidsevaart in Voorhout, de Duinweg in Noordwijk en de Van Berckelweg in Noordwijk. Vanaf 01.00 uur werd alleen nog maar in Noordwijk gecontroleerd op de Beeklaan, de Oude Zeeweg, Duinwetering en Duinweg.

Tien rijbewijzen ingenomen In totaal werden 2400 bestuurders gecontroleerd en daarvan werden 49 personen aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Een ademanalyse op het politiebureau wees uit dat 41 bestuurders daadwerkelijk te veel hadden gedronken. Zij kregen een rijverbod en er werd proces-verbaal opgemaakt. Van tien bestuurders werd het rijbewijs ingenomen omdat zij fors te veel hadden gedronken. Degene die het meest had gedronken, blies 1010 ug/l. Dat is vijf keer de toegestane hoeveelheid. Naast de 41 bestuurders die na een ademanalyse te veel gedronken bleken te hebben, werd er ook bij vier personen een bloedmonster afgenomen. De uitslag hiervan is nog niet bekend.

Twee keer aangehouden Eén bestuurder werd twee keer aangehouden. De eerste keer dat hij gecontroleerd werd, blies hij zoveel dat zijn rijbewijs werd ingenomen. Toen hij later weer langs de controle reed en nog een keer moest blazen, bleek dat hij nog steeds onder invloed was. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor rijden zonder rijbewijs, rijden tijdens een rijverbod en rijden onder invloed. De bestuurder was het niet eens met zijn aanhouding en verzette zich. Een agent raakte hierbij lichtgewond aan zijn hand. Ook de bestuurder zelf raakte lichtgewond.

Twee procent van de bestuurders heeft dus te veel gedronken. Teamchef Jaap de Kok: 'Ik vind dat te veel. Wij zullen daarom actief blijven controleren op rijden onder invloed in het belang van de verkeersveiligheid.'

Gevaar van alcohol in verkeer De politie controleert regelmatig weggebruikers op het gebruik van alcoholische dranken. Een paar glazen alcohol verhoogt het ongevallenrisico met 50 procent. De politie raadt aan om een BOB aan te wijzen als de auto het enige mogelijke vervoersmiddel is. Nog beter is om met het openbaar vervoer te reizen of een taxi te nemen.

Rijden met alcohol op in het verkeer is gevaarlijk: naar schatting wordt een kwart van de verkeersdoden veroorzaakt door alcoholgebruik. De kans is groter dat een bestuurder met alcohol op een ongeluk veroorzaakt omdat de reactiesnelheid lager is, het zicht minder en iemand minder geconcentreerd is. Hoe meer iemand drinkt, hoe sterker de effecten zijn. Daarom houdt de politie alcoholcontroles.

Hillegom Bestuurder onder invloed betrokken bij ongeval Op zaterdag 19 maart rond 23.30 uur vond er aan de Weeresteinstraat een ongeval plaats. Een 20-jarige automobilist kwam uit de richting van Bennebroek en wilde op de Weeresteinstraat een andere auto inhalen. Volgens een getuige stuurde de man plotseling naar links en reed vervolgens tegen een lantaarnpaal aan. Ook raakte de auto een tuinhek. Naast de bestuurder zaten er nog drie bijrijders in de auto: een 19-jarige man en een 20-jarige man uit Zwaanshoek en een 17-jarig meisje uit Lisserbroek. De vier werden voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Een blaastest gaf aan dat de man te veel had gedronken. Uit bloedonderzoek moet nog blijken hoeveel de man had gedronken. De politie maakt proces-verbaal tegen de man op.

Leiden Vrouw op straat beroofd Een 19-jarige vrouw uit Leiden heeft aangifte gedaan nadat zij op vrijdag 18 maart rond 20.30 uur op het bevrijdingsplein beroofd werd van een fles drank. De vrouw had de fles net gekocht en liep richting de Zeeman. Ter hoogte van deze winkel trok een man de plastic tas met daarin de fles uit haar handen en gaf vervolgens de vrouw een hard trap in haar zij, waardoor zij op de grond viel. De man rende weg richting Montgomerystraat. De vrouw is naderhand door ambulancepersoneel gecontroleerd maar hoefde niet mee naar het ziekenhuis. De politie heeft een onderzoek ingesteld. Zij vraagt getuigen die mogelijk iets gezien hebben contact op te nemen via 0900-8844. De verdachte was tussen de 1.70 meter en 1.80 meter. Hij had zwart krullend haar en was ongeveer 18 jaar oud.

Nieuwkoop Aanhouding na doorrijden na aanrijding De politie heeft zondag 20 maart om 01.50 uur een 19-jarige Nieuwkoper aangehouden na het doorrijden na een aanrijding en rijden onder invloed van alcohol. De Nieuwkoper reed rond 01.20 uur met zijn scooter en twee bijrijders over de Kolfbaan toen hij op de kruising met de Dorpsstraat in aanrijding kwam met een 21-jarige automobiliste uit zijn woonplaats. De scooterrijder schold de automobiliste uit en ging er even later met zijn bijrijders vandoor. Hij werd kort daarna in zijn woning aangehouden. Een blaastest wees uit dat de scooterrijder, een beginnend bestuurder, te veel alcohol gedronken had. De test gaf een resultaat van 550 ug/l. Tegen de bestuurder wordt proces-verbaal opgemaakt. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd. Bij beginnend bestuurders gebeurt dat bij 350 ug/l.

Koudekerk aan den Rijn Aanhouding na doorrijden na aanrijding De politie heeft zaterdag 19 maart om 00.15 uur een 32-jarige man uit Hazerswoude-Rijndijk aangehouden na het verlaten van een plaats van ongeval en rijden onder invloed van alcohol. De politie kreeg vrijdag rond 22.40 uur de melding van het doorrijden na een aanrijding op de Hoogewaard. De Hazerswoudenaar was, ter hoogte van de brandweerkazerne, tegen een glasbak gereden waardoor deze een meter verschoof. Een fiets die tegen de glasbak stond liep schade op. De politie vond remsporen vanaf de weg richting een perk waar een boom werd geraakt en vervolgens richting de glasbak. De zwaar beschadigde auto werd aangetroffen bij de parkeerplaatsen op de Willem de Zwijgerlaan. De bestuurder werd in zijn woning aangehouden. Een blaastest gaf aan dat hij teveel alcohol gedronken had, namelijk 865 ug/l, terwijl de limiet 220 is. De politie maakt proces-verbaal op tegen de man. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Rijpwetering Aanhouding wegens poging zware mishandeling De politie heeft zaterdag 19 maart om 12.15 uur een 42-jarige man uit Rijpwetering aangehouden op verdenking van poging zware mishandeling. De politie kreeg rond 12.00 uur de melding dat een 41-jarige plaatsgenoot op de Poeldijk met een boomstam op zijn arm werd geslagen. Het slachtoffer reed met zijn auto op de Poeldijk en kon zijn weg niet vervolgen omdat een kruiwagen midden op de weg stond en een tractor met aanhanger aan de rechterzijde van de weg was geplaatst. Vanaf een perceel in de buurt verplaatste een persoon de kruiwagen waarna de bestuurder rustig doorreed. Op dat moment kwam de verdachte aangelopen vanaf het perceel en sloeg met de boomstam op de auto. De bestuurder stapte uit, sprak de man aan, maar kreeg een klap met de boomstam. Doordat de klap met een arm werd afgeweerd, kon het slachtoffer voorkomen dat hij in zijn gezicht werd geraakt. De verdachte werd ter plaatse aangehouden.

Gouda Eigenaar maakt afspraak met telefoondief Een 18-jarige man uit Gouda is op zondag 20 maart aangehouden op verdenking van diefstal van een portemonnee, een telefoon en een navigatiesysteem uit een auto. Twee dagen eerder stond de bewuste auto geparkeerd op de Zuidelijke Steijnkade met de portemonnee en telefoon in het zicht. Een dag later kwam de eigenaar erachter dat hij goederen miste en sms-te naar zijn eigen telefoon dat hij die terug wilde en daar geld voor over had. De man werd door de verdachte gebeld en er werd een afspraak gemaakt. Ondertussen legde de man ook contact met de politie die zorgde dat ze onopvallend in de omgeving aanwezig was. De 18-jarige man kon kort na de afspraak worden aangehouden. De man is in verzekering gesteld.

Gouda Schot gelost bij familieruzie Op zondag 20 maart rond 23.45 uur heeft de politie een melding ontvangen dat geschoten zou zijn op het voertuig van een 25-jarige vrouw uit Gouda. De vrouw was kort daarvoor een woning uitgevlucht omdat zij bang was voor haar broer. Toen zij met haar auto op de kruising Hoefbladstraat met Lisplantsoen reed, hoorde ze een schot. Niemand raakte gewond. De politie heeft later op die lokatie een huls aangetroffen. De politie heeft de identiteit van de 28-jarige man uit Gouda, maar hij kon nog niet worden aangehouden.

Waddinxveen Vier aanhouding voor vernielingen Op zondag 20 maart rond 04.15 uur kwam bij de politie een melding binnen dat op het Koningin Wilhelminaplein vernielingen werden gepleegd. Toen de politie daar aan kwam zagen ze twee jongens van 21 uit Boskoop en Waddinxveen in een lantaarnpaal hangen. De twee zijn aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Uit het verhoor van de twee bleek dat ook een 19 en een 20-jarige man beiden uit Waddinxveen bij de vernielingen waren betrokken. Ook zij zijn aangehouden. Het viertal heeft drie lantaarnpalen en een bushokje vernield. Ook hebben ze winkelwagenkarretjes losgerukt en op de rijbaan van de Willem de Zwijgersingel geduwd. Tegen het viertal wordt proces verbaal opgemaakt.

Ouderkerk aan den IJssel Aanrijding tijdens rijden onder invloed Op zondag 20 maart rond 22.15 uur is een 20-jarige man uit Gouderak op de IJsseldijk van de weg geraakt. De man kwam onderaan de dijk tegen een woning tot stilstand. De man raakte niet gewond, maar bleek wel onder invloed van alcohol te verkeren. Hij is aangehouden en een ademanalyse wees uit dat hij 655 ug/l had. Het rijbewijs van de man is ingenomen. Bij zijn rit van het talud is divers straatmeubilair beschadigd, waaronder een lantaarnpaal en brievenbussen.

Moordrecht Man aangehouden voor bedreiging Op zaterdag 19 maart is een 19-jarige man uit Moordrecht aangehouden nadat hij een 39-jarige vrouw uit dezelfde plaats had bedreigd. De 19-jarige man reed in zijn auto op de Sportlaan toen hij blikjes uit zijn raam gooide. De vrouw zag dit en maakte daar een opmerking over. Dit viel in verkeerde aarde bij de man, die achter haar aanging en haar klem reed. Vervolgens uitte de man bedreigingen in haar richting. De vrouw waarschuwde de politie, die de man korte tijd later aan kon houden. De man is in verzekering gesteld.


---

Postbus 4240 Hollands Midden 2350 CE Leiderdorp Bureau communicatie Telefoon 0715459801 Fax 0715459305



Bureau Communicatie Telefoon 071 - 5459800 Fax 071 - 5459326 ---- --