Politie Hollands Midden

Noordwijk, Teylingen - Grote alcoholcontrole

Twee procent bestuurders te veel gedronken

Noordwik, Teylingen, 21-03-2011 o Tussen zaterdag 19 maart 21.00 uur en zondag 20 maart 04.00 uur heeft de politie met 50 agenten een alcoholcontrole gehouden in Voorhout, Sassenheim en Noordwijk. Alle toegangswegen tot de gemeenten werden afgesloten en alle bestuurders van autos en snor- en bromfietsen die langsreden, moesten blazen.

Tussen 21.30 uur en 00.00 uur controleerde de politie op de Jacoba van Beierenweg in Voorhout, de Hoofdstraat in Sassenheim, de Leidsevaart in Voorhout, de Duinweg in Noordwijk en de Van Berckelweg in Noordwijk. Vanaf 01.00 uur werd alleen nog maar in Noordwijk gecontroleerd op de Beeklaan, de Oude Zeeweg, Duinwetering en Duinweg.

Tien rijbewijzen ingenomen In totaal werden 2400 bestuurders gecontroleerd en daarvan werden 49 personen aangehouden op verdenking van rijden onder invloed. Een ademanalyse op het politiebureau wees uit dat 41 bestuurders daadwerkelijk te veel hadden gedronken. Zij kregen een rijverbod en er werd proces-verbaal opgemaakt. Van tien bestuurders werd het rijbewijs ingenomen omdat zij fors te veel hadden gedronken. Degene die het meest had gedronken, blies 1010 ug/l. Dat is vijf keer de toegestane hoeveelheid. Naast de 41 bestuurders die na een ademanalyse te veel gedronken bleken te hebben, werd er ook bij vier personen een bloedmonster afgenomen. De uitslag hiervan is nog niet bekend.

Twee keer aangehouden Eén bestuurder werd twee keer aangehouden. De eerste keer dat hij gecontroleerd werd, blies hij zoveel dat zijn rijbewijs werd ingenomen. Toen hij later weer langs de controle reed en nog een keer moest blazen, bleek dat hij nog steeds onder invloed was. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor rijden zonder rijbewijs, rijden tijdens een rijverbod en rijden onder invloed. De bestuurder was het niet eens met zijn aanhouding en verzette zich. Een agent raakte hierbij lichtgewond aan zijn hand. Ook de bestuurder zelf raakte lichtgewond.

Twee procent van de bestuurders heeft dus te veel gedronken. Teamchef Jaap de Kok: Ik vind dat te veel. Wij zullen daarom actief blijven controleren op rijden onder invloed in het belang van de verkeersveiligheid.

Gevaar van alcohol in verkeer De politie controleert regelmatig weggebruikers op het gebruik van alcoholische dranken. Een paar glazen alcohol verhoogt het ongevallenrisico met 50 procent. De politie raadt aan om een BOB aan te wijzen als de auto het enige mogelijke vervoersmiddel is. Nog beter is om met het openbaar vervoer te reizen of een taxi te nemen.

Rijden met alcohol op in het verkeer is gevaarlijk: naar schatting wordt een kwart van de verkeersdoden veroorzaakt door alcoholgebruik. De kans is groter dat een bestuurder met alcohol op een ongeluk veroorzaakt omdat de reactiesnelheid lager is, het zicht minder en iemand minder geconcentreerd is. Hoe meer iemand drinkt, hoe sterker de effecten zijn. Daarom houdt de politie alcoholcontroles.