Port of Rotterdam

Datum 21-3-2011
Bron Havenbedrijf Rotterdam N.V. ©

Nieuw onderzoek gebruik walstroom

Havenbedrijf Rotterdam, Haven Amsterdam, provincie Zuid-Holland, regio Drechtsteden, gemeente Nieuwegein en de brancheorganisaties CBRB, Kantoor Binnenvaart en Koninklijke Schuttevaer houden gezamenlijk een breed onderzoek onder de beroepsvaart naar het gebruik van walstroom. De walstroomaanbieders en brancheorganisaties willen in kaart brengen hoe gebruikers walstroom ervaren en tegen welke (technische) problemen zij eventueel aanlopen. Het gaat dan om walstroom in het algemeen en het nieuwe systeem dat naar Rotterdams voorbeeld nu in een groot aantal andere havens wordt geïntroduceerd in het bijzonder.

Bij dit nieuwe systeem wordt de levering van stroom geactiveerd via de mobiele telefoon. (0900 - 1492) of internet (www.walstroom.nl). Inmiddels is er walstroom via dit systeem in Rotterdam, Amsterdam, Terneuzen, Dordrecht, langs de Gouwe, de Oude Rijn, het Rijn-Schiekanaal en het Merwedekanaal in Zuid-Holland. Binnen enkele maanden volgen Nieuwegein, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.

Schippers worden uitgenodigd via internet een vragenlijst in te vullen. Binnenkort ontvangen ze daartoe een brief met gebruikersnaam en wachtwoord. De vragen gaan over onderwerpen als technische uitrusting, elektriciteitsbehoefte en gebruiksvriendelijkheid. Het onderzoek loopt tot en met 19 april. De resultaten worden in mei gepresenteerd.