Waterschap Groot Salland

Vijf partijen in race voor uitvoering Ruimte voor de Rivierplannen bij Deventer

Laatste wijziging: 21 maart 2011

Onder de regie van de waterschappen Groot Salland en Veluwe zijn vijf aannemers(combinaties) in de race om de Ruimte voor de Rivierplannen aan de IJssel bij Deventer uit te voeren. De Deventer maatregelen maken deel uit van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier en bestaan uit de Uiterwaardvergraving Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard én de Uiterwaardvergraving Keizers- en Stobbenwaarden en Olsterwaarden.

Na de eerste selectieronde, waaraan twaalf partijen deelnamen, zijn de volgende vijf partijen geselecteerd:

* Combinatie Van de Wetering Cultuurtechniek - Van der Horst
* Combinatie Reef Infra - Van den Biggelaar
* Combinatie Ballast Nedam - Liebregts

* Combinatie Van Oord - GMB

* Combinatie Boskalis - Van Hattum en Blankevoort

Na een lange voorbereiding is de daadwerkelijke uitvoering van Ruimte voor de Rivier Deventer een stap dichterbij. Vanaf nu tot eind mei hebben deze vijf combinaties de tijd om hun bieding op te stellen In juni worden deze biedingen beoordeeld op prijs én kwaliteit. De opdracht wordt gegund aan de inschrijver die de economisch meest voordelige inschrijving heeft gedaan. Naast de prijs nemen de waterschappen ook drie kwalitatieve criteria mee bij de beoordeling: overall planning, risicoregister en beperken van hinder tijdens de uitvoering.

Waterschap Groot Salland en Waterschap Veluwe voeren samen de Ruimte voor de Riviermaatregelen aan de IJssel bij Deventer uit. Deze maatregelen omvatten in totaal het graven van zes nevengeulen die zorgen voor een lagere hoogwaterstand op de IJssel en een snellere afvoer in tijden van hoogwater.

Ruimte voor de Rivier
In de afgelopen eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. De rivieren liggen ingeklemd tussen steeds hogere dijken en achter die dijken wonen steeds meer mensen. Tegelijk is door bodemdaling het land achter de dijken lager komen te liggen. Ook regent het vaker en harder waardoor de rivieren steeds meer water moeten verwerken. Bij een overstroming zijn in het ongunstigste geval 2 tot 4 miljoen Nederlanders in gevaar. De regering neemt daarom maatregelen om de veiligheid te vergroten en daarmee in de toekomst het rivierengebied te beschermen tegen overstromingen. De rivier krijgt op meer dan 30 plaatsen meer ruimte. Deze maatregelen vormen samen het programma Ruimte voor de Rivier. Naast veiligheid investeert het programma Ruimte voor de Rivier in ruimtelijke kwaliteit: het rivierengebied wordt mooier en aantrekkelijker gemaakt en biedt meer ruimte aan natuur en recreatie.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl