Woningcorporatie Ymere

Actie tegen tekort stageplekken vmbo in Amsterdam

21-3-2011

Ymere gaat structureel enkele tientallen stageplekken aanbieden aan vmbo-leerlingen van alle leerjaren.

De ontwikkeling van vmbo-leerlingen in Amsterdam wordt gehinderd doordat er onvoldoende stageplekken zijn voor deze groep scholieren. Dat signaleert woningcorporatie Ymere, die daarom structureel enkele tientallen stageplekken gaat aanbieden aan vmbo-leerlingen van alle leerjaren.

De eerste vmbo-scholieren liepen de afgelopen weken stage op verschillende afdelingen binnen Ymere. Ymere wil hiermee een voorbeeld zijn voor andere bedrijven.

Scholieren en studenten hebben voor hun vorming en ontwikkeling stageplekken nodig. Daarmee doen ze werkervaring op en kennis en vaardigheden die in hun verdere opleidingstraject van pas komen.

Naarmate scholieren en studenten jonger zijn en een lager opleidingsniveau hebben, kost het meer moeite om een geschikte stageplek te vinden, met als gevolg gebrek aan werkervaring en niet voldoende toegerust zijn op de arbeidsmarkt.

Zonder stageplekken kunnen leerlingen zich geen goede voorstelling kunnen maken van hun beroepsperspectief waardoor ze minder gemotiveerd kunnen zijn om hun opleiding af te maken of om verder door te leren.

Ymere wil een belangrijke bijdrage leveren door structureel stageplekken te bieden aan deze doelgroep. Dit sluit aan bij Ymere als maatschappelijke onderneming: Ymere wil routes creëren waarlangs mensen sociaal en economisch kunnen stijgen.

Ymere en Champs on Stage
Sinds vorig jaar is binnen Ymere een bedrijfsbrede werkgroep bezig met de voorbereidingen om structurele stageplekken te bieden voor vmbo-leerlingen.

Ymere werkt samen met organisatie Champs on Stage (CoS). Dit is een non-profit organisatie die bemiddelt tussen scholen en bedrijfsleven en administratieve rompslomp voor de stage-instellingen wil verlichten (zie www.champsonstage.nl).

CoS is tussenpersoon voor Ymere, de leerling en de school. De organisatie begeleidt daar waar nodig. Daarbij valt te denken aan administratieve handelingen, evaluatiegesprekken, het coachen van de begeleiders binnen Ymere en het begeleiden van de leerlingen in het sollicitatieproces.

Pilot stageplekken
Begin deze maand startte Ymere met de eerste pilot: vijf leerlingen uit de bovenbouw van het Augustinus College in Amsterdam Zuidoost liepen stage bij Ymere.

De leerlingen werkten tijdens hun stage ieder op vijf verschillende afdelingen. Zo konden de leerlingen met verschillende disciplines binnen een corporatie kennismaken. Ymere-medewerkers maakten zo kennis met jongeren uit wijken waar Ymere woningen heeft.

Meerdere stages
Naast deze stageplekken voor bovenbouwleerlingen van het vmbo biedt Ymere ook maatschappelijke stages aan voor jongere leerlingen uit de onderbouw van het vmbo. Zo hebben in februari twee scholieren van het IJburgcollege drie dagen in de keuken van Ymere kunnen kijken. Van deze stage is een impressie te zien op
http://www.youtube.com/watch?v=ImQhKcA5MaY

IFRAME: http://www.youtube.com/embed/ImQhKcA5MaY

Het leerproces is volgens Roel Steenbeek (voorzitter Raad van Bestuur Ymere) tweeledig: Het afgelopen jaar had Ymere 56 stagiaires in dienst, afkomstig van universiteiten, hogescholen en vmbos. De stagiaires krijgen een goede indruk wat Ymere doet, en Ymere wordt geïnspireerd door de frisse kijk die stagiaires hebben op de wereld en onze wijken. Het bieden van stageplekken past binnen de visie van Ymere, die sterk gericht is op talentontwikkeling.