Gemeente Barneveld


Gemeente Barneveld ondersteunt voorlichtingslessen op scholen over alcoholgebruik

Te jong, te vaak en te veel alcohol gebruiken zorgt voor ernstige gezondheidsschade. Om iedereen hiervan te doordringen, ondersteunt de gemeente Barneveld onder andere voorlichtingslessen op scholen over alcoholgebruik. Doel is het voorkomen van alcoholgebruik onder de 16 en het terugdringen van overmatig alcoholgebruik bij jongeren van 16 jaar en ouder.

Waarom is overmatig drinken zo schadelijk voor jongeren? Onderzoek heeft aangetoond dat alcoholgebruik bij jongeren een duidelijk negatief effect heeft op leren, geheugen, plannen en zelfcontrole. Ook heeft alcoholgebruik een negatieve invloed op de spier- en botgroei die juist in die leeftijdsperiode zo belangrijk is. Daarnaast is het zo dat hoe jonger kinderen beginnen met drinken, hoe meer kans er bestaat op verslaving op oudere leeftijd.

Regeling Alcoholvoorlichting scholen
Een school heeft een eigen verantwoordelijkheid in het geven van alcoholvoorlichting(slessen) en heeft ook keuzevrijheid bij het invullen van de lessen. De school kan een groot deel van de gemaakte kosten (75%-100%) bij de gemeente declareren. Per kalenderjaar stelt de gemeente EUR 15.000 beschikbaar voor alcoholvoorlichting op scholen.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl