Gemeente Lingewaal


Verdubbeling van het aantal meldingen van discriminatie in 2010
In 2010 ontving Ieder1Gelijk, bureau gelijke behandeling in Gelderland-Zuid, bijna 100 procent meer meldingen van discriminatie, namelijk 205 tegen 106 in 2009. De meeste meldingen gaan over herkomst en huidskleur. Nieuw is een verdrievoudiging van het aantal klachten op grond van handicap. In de gemeente Lingewaal zijn in totaal 3 klachten binnengekomen, waarvan 2 klachten van Lingewaalse inwoners over een voorval in een andere gemeente en 1 klacht van een niet-Lingewaler over een voorval in Lingewaal.

Zicht op wat er speelt
âSteeds meer mensen weten Ieder1Gelijk te vinden en melden discriminatie bij onsâ, legt Gina Plaggenborg, directeur van Ieder1Gelijk uit. âMaar dit betekent niet automatisch dat er meer gediscrimineerd wordt. Ieder1Gelijk is blij met de toename van het aantal meldingen want zo krijgen gemeenten meer zicht op wat er speelt in de maatschappij. En daar kunnen zij vervolgens actie op ondernemen.â

Soort discriminatie
Evenals in voorgaande jaren gaan de meeste meldingen over herkomst en huidskleur. Wat opvalt is een duidelijke toename van het aantal meldingen van discriminatie over handicap/chronische ziekte van 7 in 2009 naar 22 in 2010. In personeelsadvertenties wordt nog steeds vaak naar alleen mannen óf vrouwen gezocht â een verboden onderscheid. Veel mensen melden dat ze zich gediscrimineerd voelen op grond van hun uiterlijk. De plek waar discriminatie plaatsvindt is bij de meeste meldingen de arbeidsmarkt, gevolgd door discriminatie in de buurt.

Discriminatie melden?
Heeft u het gevoel dat u wordt gediscrimineerd of is er in juridische zin sprake van discriminatie. Dan kunt u dit melden bij ieder1gelijk, bureau Gelijke Behandeling Gelderland-Zuid. Ook belangenbehartigers, hulpverleners of getuigen van een voorval kunnen discriminatie hier melden. Dit kan via telefoonnummer 0900-2354354, e-mail info@ieder1gelijk.nl of via de website www.ieder1gelijk.nl.

Ook is mogelijk uw klacht te melden bij het Wmo-loket van de gemeente Lingewaal via telefoonnummer (0345) 634 000 of via e-mail: info@lingewaal.nl.