Groen!

Sluiting 3 oudste kerncentrales in 2015 staat los van resultaten stresstest

door Kristof Calvo (federaal parlementslid) op 21 maart 2011 in "Klimaat en energie"

âDe sluiting van de drie oudste en kleinste reactoren Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 in 2015 staat los van de resultaten van de stresstestâ, stelt federaal parlementslid Kristof Calvo. Calvo reageert daarmee op de uitspraken van Energieminister Paul Magnette (PS) vandaag in De Ochtend.

"Onafhankelijke testen en hogere standaarden zijn een goede zaak, maar niet om het debat te bevriezen. Er zijn nu al opmerkingen over de veiligheid van Doel 1, Doel 2 en Tihange 1. Bovendien zijn er voldoende investeringen gepland om de capaciteit van die drie oudste reactoren te vervangen", aldus Kamerlid Kristof Calvo, die verleden week een berekening maakte over de geplande vervangcapaciteit.

Daaruit bleek dat de drie oudste kerncentrales Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 samen goed zijn voor 14 129 Gwh stroomproductie per jaar. De alternatieve investeringen, voornamelijk windmolenparken, gascentrales en biomassa-installaties, zouden een jaarlijks elektriciteitsproductie betekenen van meer dan 23 039 GWh.

Voor Calvo kan het niet de bedoeling zijn om de beslissing uit te stellen tot het debat over nucleaire veiligheid weer wat minder woedt: "Veiligheid was tot voor kort amper een argument. Dat de regering nu enkel op basis van de stresstest zou beslissen om de kernuitstap uit te stellen, is de logica op haar kop zetten."

Calvo wijst er ook op dat er nu al opmerkingen zijn over de veiligheid van Doel 1, Doel 2 en Tihange 1. Het FANC signaleerde in december al 25 veiligheidsbekommernissen voor Doel 1 en 2 en 18 voor Tihange 1. "Er zou minstens 800 miljoen euro aan veiligheidsinvesteringen nodig zijn. Ik heb de problemen opgevraagd bij het FANC en minister Turtelboom, maar zij willen de opmerkingen voorlopig niet publiek maken. Ze willen eerst overleg plegen met de exploitanten, de publieke opinie en pas dan het parlement duidelijkheid verschaffen," betreurt Calvo.

De eerste fase van de kernuitstap moet zo snel mogelijk worden herbevestigd. Bedrijven en organisaties die willen investeren in hernieuwbare energie moeten eindelijk zicht krijgen op het toekomstige energiebeleid. "Die bevestiging moet er zeker komen in het regeerakkoord van de nieuwe regering - als er die er ooit komt natuurlijk", besluit Calvo.

Contact: Kristof Calvo -