1 miljoen beschikbaar voor onderzoek naar emissiearm veevoeder

Persbericht van Agentschap NL

Bij de spijsvertering van rundvee komt in grote hoeveelheden het broeikasgas methaan (CH4) vrij. De subsidiemodule 'Emissiearm veevoeder' geeft subsidie voor projecten die bijdragen aan concrete oplossingen of kennis om in de pens of dikke darm methaanemissie te verminderen, door aanpassingen of toevoegingen aan het voederrantsoen. Inschrijving voor de subsidie is mogelijk van 21 maart tot en met 20 mei 2011. In totaal is er een miljoen euro beschikbaar.

Om de invloed van emissie van broeikasgassen op ons klimaat te beperken hebben de overheid en de melkveehouderij afspraken gemaakt. Met het Convenant 'Schone en Zuinige Agrosectoren' streeft de melkveehouderijsector naar reductie van tenminste vijf procent methaanemissie per melkkoe in 2020 ten opzichte van 2007. De sector zet in op een optimalisatie van het rantsoen, die rekening houdt met de emissie van methaan. Onderdeel daarvan is het gebruik van specifieke voederadditieven en voedercomponenten.

Wie komen in aanmerking
De subsidie staat open voor ondernemingen; een samenwerkingsverband met andere ondernemingen of met onderzoeksinstellingen is een pré. Criteria en beoordeling
Om in aanmerking te komen voor subsidie dient het een onderzoeksproject te zijn, passend binnen de doelstelling van de module. Daarnaast zijn nog een aantal voorwaarden, waaraan een project dient te voldoen. U kunt de criteria en informatie over het aanvraag- en beoordelingstraject nalezen op de website.
www.agentschapnl.nl/emissiearm-veevoeder

Innovatieprogramma
De module 'Emissiearm veevoeder' maakt deel uit van het innovatieprogramma Emissiearm veevoeder. Dat programma richt zich ook op onderzoek naar emissiereductie van ruwvoeders en het ontwikkelen van een indicator om methaan te meten. Daarnaast worden in het netwerk Koeien en Kansen reductiemaatregelen getest om de kennis naar de primaire bedrijven te brengen. Agentschap NL voert de module 'Emissiearm veevoeder' uit in opdracht van het ministerie van Economische zaken, Landbouw & Innovatie.

Over Agentschap NL - NL Energie en Klimaat
Agentschap NL, ontstaan uit de fusie tussen SenterNovem, EVD en Octrooicentrum Nederland, is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Agentschap NL voert beleid uit voor diverse ministeries als het gaat om duurzaamheid en innovatie, nationaal en internationaal. De divisie NL Energie en Klimaat versterkt de samenleving door te werken aan de energie- en klimaatoplossingen van de toekomst.

Links:
http://www.agentschapnl.nl/emissiearm-veevoeder


Razende Robot Reporter