Plan Nederland

Steun voor slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld in Kenia

21 maart 2011

In Nairobi steunt Plan het 'Gender Violence Recovery Centre', gevestigd in het vrouwenziekenhuis in de Keniaanse hoofdstad. Vrouwen en kinderen die slachtoffer zijn van seksueel en huiselijk geweld kunnen er terecht voor behandeling en steun. Mannen natuurlijk ook, al zijn zij schaars in het centrum. Van alle slachtoffers is 6 procent man. Plan-directeur Nigel Chapman bracht een bezoek aan het centrum en doet verslag.

Het team van het Gender Violence Recovery Centre helpt per maand ruim 230 slachtoffers van geweld. Het centrum bestaat inmiddels tien jaar en steeds meer mensen weten de weg ernaartoe te vinden voor behandeling. Vaak redt dat letterlijk levens. Want behandeling binnen 72 uur kan besmetting met HIV of andere SOA en ongewenste zwangerschap voorkomen."

"Als ik rondloop in het centrum, zie ik bijna alleen vrouwen en kinderen. Verkracht, in elkaar geslagen, psychisch en fysiek gewond. Het is hartverscheurend hun verhalen te horen. Vooral als het geweld thuis al maanden, al jaren duurt en nu pas naar buiten komt, omdat de verwondingen van het slachtoffer zo erg zijn dat het niet meer kan worden afgedaan als ongelukje. Na jaren zwijgen komen hun verhalen in een bijna niet te stoppen woordenstroom. Zoveel verdriet, zoveel trauma."

"De medewerkers van het centrum zijn vriendelijk en geduldig. Mijn respect voor hun vakmanschap groeit met de minuut. Want hoe moeilijk moet het zijn positief en praktisch te blijven als de gruwelijke details van de onmenselijkheid van mensen zo rauw en alom aanwezig zijn."

"In de informatiebrochure van het Gender Violence Recovery Centre staat hun doelstelling: honderden vrouwen en mannen helpen om het licht in hun leven weer terug te brengen. In het centrum zie ik de voorbeelden en ik ben er trots op dat Plan hieraan bijdraagt." ""

Contact
Plan Nederland
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
020 549 55 20