Gemeente Westvoorne


Sitemap

Gemeente Westvoorne houdt woord: lasten stijgen zeer beperkt

(persbericht)

Afgelopen weken is bij de meeste inwoners van de gemeente Westvoorne de aanslag gemeentelijke belastingen 2011 op de mat gevallen. En zoals blijkt heeft het college woord gehouden en zijn de meeste tarieven alleen met de inflatiecorrectie gestegen. Het resultaat hiervan is dat een geringe kostenstijging is doorgevoerd.

Dit betekent dat de inkomsten en uitgaven in balans zijn, de lokale belasting voor burgers ongewijzigd blijft en de komende jaren hooguit met de inflatiecorrectie zal stijgen. Alles bij elkaar genomen betaalt het gemiddelde huishouden in 2011 slechts 0,36% meer aan gemeentelijke belasting vergeleken met vorig jaar.

Keuzes voor besparingen
Door in de gemeenteraad een takendiscussie te voeren konden keuzes worden gemaakt en zijn door het college van B&W maatregelen genomen die geleid hebben tot de sluitende begroting. Deze maatregelen bestaan voor het grootste deel uit besparing op gemeentepersoneel. Tegenover de bezuiniging op het aantal vakleerkrachten gymnastiek, wordt door het aanstellen van een combifunctionaris toch invulling gegeven aan een goede lichamelijke beweging. Er wordt bekeken hoe het loket burgerzaken wordt ingepast in de verbouwing van de bibliotheek in Oostvoorne. Dankzij deze en andere (kleinere) bezuinigingen is de gemeenteraad erin geslaagd de tariefstijging voor de lokale belastingen binnen de perken te houden.

Naast bezuinigingen ook extra investeringen
Naast bezuinigingen zijn ook extra uitgaven in de begroting opgenomen voor onder andere veiligheid, onderwijs, vrijwilligers, milieu (duurzaamheid), economie en recreatie.

Afvalstoffenheffing
Iedere gebruiker van een woning betaalt afvalstoffenheffing. Met de opbrengst betaalt de gemeente het inzamelen, afvoeren en verwerken van huishoudelijk afval. Als gevolg van scherp inkopen bij de verwerker kon het tarief voor 2011 verlaagd worden met 4 %.

Rioolrecht
Vanwege gewijzigde wetgeving stijgt het rioolrecht in 2011, maar dit wordt gecompenseerd door verlaging van de heffing op afvalstoffen. Per saldo blijft de lastenstijging dan ook beperkt tot 1 %. Ook voor 2012 â 2014 verwachten we dat de stijgende tarieven voor het rioolrecht gecompenseerd kunnen worden met een verlaging van de afvalstoffenheffing.

Â