Algemene Onderwijsbond

21-03-2011

Huidige cao primair onderwijs uit 2009 blijft van kracht

Huidige cao primair onderwijs uit 2009 blijft van kracht: er komt geen nieuwe cao po.

De afgelopen maanden heeft de AOb samen met de andere vakbonden onderhandeld met de werkgeversorganisatie de PO-raad over een nieuwe cao PO. Deze onderhandelingen gingen over de secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals Bapo, scholing, et cetera. Over de salarissen en andere looncomponenten onderhandelen de vakbonden met de Minister.

In november 2010 is het cao-overleg gestart met uitwisseling van inzetbrieven. Na een aantal overleg- en onderhandelingsrondes hebben sociale partners in februari de conclusie getrokken dat ruimte ontbreekt om tot nieuwe afspraken te komen. De volgende factoren hebben hierbij een rol gespeeld:


- Een cumulatie van bezuinigingen waaronder bestuur & management, ongunstige autonome ontwikkelingen zoals krimp en onzekerheid over de wijze van bekostiging door OCW ;

- Dreigend ontslag van minimaal 6000 personeelsleden, wanneer de bezuiniging op passend onderwijs t door gaan;

- Het opleggen van een meerjarige nullijn voor de contractloonontwikkeling door het kabinet, waardoor de sector primair onderwijs verder op achterstand wordt gezet ten opzichte van andere (onderwijs)sectoren.
Om die redenen hebben sociale partners tevens per brief de minister opgeroepen om integrale toepassing van de kabinetsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling , zodat kan worden voorkomen dat in de sector primair onderwijs de achterstand bij de contractloonontwikkeling verder oploopt.

Voorlopig blijft de huidige cao PO die in 2009 is afgesproken (het boekje) dus gewoon gelden.