Aanscherping toezicht huisvesting verblijfsgerechtigden

Persbericht van Provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland gaat vanaf 1 juli 2011 het provinciaal toezicht op de huisvesting van verblijfsgerechtigden door gemeenten aanscherpen. Indien gemeenten een achterstand hebben en aantoonbaar nalatig zijn in het huisvesten van verblijfsgerechtigden, zal de provincie overgaan tot een "in-de-plaats-tredings-procedure". Dit betekent dat de provincie woonruimte zal regelen op kosten van de betreffende gemeente.

Verblijfsgerechtigden zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, maar nog niet beschikken over woonruimte. De provincie houdt toezicht op de gemeentelijke taak om verblijfsgerechtigden te huisvesten. De opgelopen achterstanden in het huisvesten van verblijfsgerechtigden in Zuid-Holland zijn aanleiding om het toezicht te verscherpen.

Rol provincie
De provincie Zuid-Holland heeft sinds 2008 het toezicht op het huisvesten van verblijfsgerechtigden door de gemeenten geïntensiveerd. Naast een aangescherpt toezicht maakt de provincie met gemeenten afspraken om de achterstand in de huisvesting weg te werken. In die afspraken is vastgelegd hoeveel verblijfsgerechtigden een gemeente binnen een bepaalde termijn moet huisvesten. Per direct zal het toezicht op achterlopende gemeenten worden geïntensiveerd. Gemeenten die een achterstand hebben, krijgen tot 1 juli 2011 om deze in te lopen. Indien de achterstand binnen die periode niet is ingelopen en er sprake is van aantoonbare taakverwaarlozing, zal de provincie de "in-de-plaats-tredings-procedure" starten.

*




Razende Robot Reporter