SGP


SGP: Vlaardingen sjoemelt met koopzondagen

De SGP, gesteund door CU en SP, wil dat minister Verhagen het besluit van de gemeente Vlaardingen laat vernietigen om niet 12, maar 18 koopzondagen vrij te geven. Dat blijkt uit vragen die deze fracties gesteld hebben aan de regering.

Vlaardingen besloot om 18 zondagen aan te wijzen als koopzondag. Winkeliers mogen er dan zélf 12 uitkiezen. Dat gaat rechtstreeks in tegen de Winkeltijdenwet.

De kamerleden Dijkgraaf, Wiegman (CU) en Gesthuizen (SP) vinden dat minister Verhagen moet ingrijpen. Bij de begrotingsbehandeling vorig najaar zei Verhagen dat âindien een gemeente duidelijk in strijd (handelt) met de wet,â hij dat besluit voor wil dragen voor vernietiging. SGP, CU en SP houden de minister dan ook aan zijn woord.
---

Schriftelijke vragen van de leden Dijkgraaf (SGP), Wiegman (CU) en Gesthuizen (SP) aan de minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over een koopzondagenbesluit van de gemeenteraad van Vlaardingen dat tegen de Winkeltijdenwet ingaat

19 maart 2011


1. Heeft u er kennis van genomen dat de gemeenteraad van Vlaardingen het voorstel van het college heeft aangenomen om 18 koopzondagen toe te wijzen waarvan winkeliers er zelf twaalf moeten kiezen, terwijl er in deze gemeente geen sprake is van een toeristisch regime?
2. Wat is uw mening over dit besluit? Past een dergelijk besluit binnen de regels van de Winkeltijdenwet?

3. Bent u met ons van mening dat artikel 3, eerste lid, van de Winkeltijdenwet gemeenteraden slechts de bevoegdheid verleent om zelf ten hoogste twaalf koopzondagen aan te wijzen en dat de toegewezen koopzondagen alleen per deel van de gemeente kunnen verschillen?
4. Bent u met ons van mening dat het raadsbesluit om 18 koopzondagen toe te staan en winkeliers zelf er twaalf te laten kiezen rechtstreeks ingaat tegen de Winkeltijdenwet en dat dit voorstel dus in strijd is met het recht?

5. Heeft u er tevens kennis van genomen dat de betrokken wethouder in de commissievergadering van 24 februari jl. heeft aangegeven niet van plan te zijn ten behoeve van de handhaving ambtenaren met afvinklijstjes op pad te sturen en dat daarmee handhaving van het besluit â zelfs als het besluit binnen de regels van de wet zou vallen â niet gewaarborgd is?

6. Herinnert u zich het antwoord tijdens de Begrotingsbehandeling 2011: âindien een besluit van een gemeente echter duidelijk in strijd met de wet is, zal ik samen met de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat besluit van een gemeente voordragen voor vernietiging.â?

7. Bent u bereid dit besluit voor vernietiging voor te dragen wegens strijd met het recht, om daarmee duidelijk te maken dat een raadsbesluit dat in strijd is met de Winkeltijdenwet niet toegestaan is en dat moet worden voorkomen dat meer gemeenten gebruik gaan maken van deze of vergelijkbare methoden buiten de wet om?