Bonden sluiten conflict over cao gemeenten niet uit

Persbericht van ABVAKABO FNV

Bonden sluiten conflict over cao gemeenten niet uit Achterban zegt 'afspraak is afspraak'!

De onderhandelingen over modernisering van de cao gemeenten verlopen uiterst moeizaam. Dinsdagavond 22 maart zal duidelijk moeten worden of vakbonden en de werkgever tot een akkoord kunnen komen. Lukt dat niet, dan is de kans groot dat 180.000 gemeenteambtenaren hun collega's bij het Rijk achterna gaan. Bert de Haas, bestuurder van Abvakabo FNV: "De leden van Abvakabo FNV staan in elk geval voor de volle honderd procent achter onze eisen.'

Bij de totstandkoming van de huidige cao, spraken bonden en werkgever af om begin 2011 afspraken te maken over maatregelen waarmee de sector de verwachte personele uitdagingen aan kan. Onderdeel van deze afspraken is modernisering van de cao. Afspraak was ook dat vergaande afspraken over modernisering die de gemeenteambtenaren bereid waren te maken, zouden worden gehonoreerd met een loonsverhoging van 1 procent.

Die laatste afspraak lijkt de werkgever, het College van Arbeidszaken (CvA), nu niet na te willen komen. Volgens het CvA is het niet verantwoord om 1 procent te geven als dit niet op korte termijn wordt terugverdiend. De Haas: 'Maar we hebben juist afspraken kunnen maken waar heel veel geld mee wordt bespaard. De werkgever moet verder willen kijken dan 2011. Afspraken over onder andere interne flexibilisering en meer mobiliteit. Hierdoor hoeven gemeenten minder externen in te huren. Daarnaast besparen zij op uitkeringskosten voor mensen die anders niet herplaatst kunnen worden. Door onze afspraken over vermindering van de bureaucratie, kan efficiënter gewerkt worden en dankzij afspraken over het Nieuwe Werken wordt bespaard op reis- en huisvestingskosten."

Tijdens een raadpleging van de kaderleden van Abvakabo FNV is vorige week besloten dat nog een laatste poging gewaagd moet worden om eruit te komen. Daarom zal op 22 maart besproken worden of een verlenging van de cao mogelijk is met een bijbehorende loonontwikkeling.

Vinden de bonden en het CvA elkaar op 22 maart niet op de vastgelegde afspraken, dan dreigt een conflict voor de gemeenteambtenaren. "Onderhandelen over een nieuwe cao heeft dan ook geen zin", zegt De Haas.'Als we op basis van afspraken uit de lopende cao al in conflict raken over 1 procent loonsstijging, dan gebeurt dat bij onderhandelingen over een eventuele nieuwe cao zeker.'

Links:
http://www.abvakabo.nl



Razende Robot Reporter