CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

CIDI wil schorsing speler Lex Immers en trainer John van den Brom

ma 21-03-2011

Het CIDI heeft een brief gestuurd naar Bert van Oostveen, de directeur Betaald Voetbal van de KNVB met het verzoek om schorsing van speler Lex Immers en trainer John van de Brom. De brief volgt hieronder.

Geachte heer Van Oostveen,

Bij het vieren van de zege op Ajax afgelopen zondag 20 maart, zijn er door een van de spelers van ADO Den Haag, in het bijzijn van de trainer, kwetsende teksten tegen Joden geroepen. Lex Immers zette in met de kreet `Waar gaan de Joden heen' en later begon hij `We gaan op Jodenjacht' te scanderen. Beide leuzen werden hierna overgenomen door de feestvierende supporters. De filmpjes zijn onder andere op Youtube en Dumpert.nl te zien, op respectievelijk
http://www.youtube.com/watch?v=hOvzU2KH6Xc en
http://www.dumpert.nl/mediabase/1408931/9db6939f/ondertussen_in_het_ado _spelershome.html.

Hoewel wij begrijpen dat de leuzen tegen Ajax gericht zijn, is het kwalijk dat dit over de rug van de Joden gebeurt. In het verleden zijn zulke kwetsende leuzen in het stadion stilzwijgend getolereerd; nu zijn deze echter ook op straat te horen. Dat is des te kwalijker nu zich steeds vaker incidenten voordoen waarbij daadwerkelijk is overgegaan tot vandalisme tegen synagoges en geweld en bedreiging van herkenbare Joden op straat.

De spelers en trainers van een club vervullen niet alleen een voorbeeldfunctie voor hun fans, maar vertegenwoordigen ook de club, zowel op het veld als erbuiten. Dat dit voorval plaats vond in het clubhuis van ADO Den Haag, betekent dat de club hier direct bij betrokken is. Doordat Immers begon met het roepen van de leuzen, zette hij anderen aan hem hierin te volgen.

Naar aanleiding van de rol die Lex Immers speelde door het instigeren van de kreten en de stilzwijgende goedkeuring die uitging van de aanwezigheid van trainer John van den Brom, willen wij u verzoeken om speler Lex Immers en John van den Brom te schorsen. Dit verzoek hebben wij ook naar de voorzitter van ADO Den Haag gestuurd. Verder zou een waarschuwing aan speler Charlton Vicento op zijn plaats zijn, omdat hij meedanste op de kwetsende kreten.

Ajax-speler Jan Vertonghen werd vorig jaar voor drie wedstrijden geschorst, waarvan één voorwaardelijk, voor het roepen van `kutkakkerlakken' tegen Feyenoord. Hoewel dit in een vol stadion gebeurde en het huidige incident in het clubhuis plaatsvond, is de aard van de beledigingen nog ernstiger. Daarom zouden wij graag zien dat hier tegen opgetreden wordt.

Hoogachtend,

Ronny Naftaniel

Directeur CIDI.