Politie Hollands Midden

Nieuwkoop - Hennepkwekerij ontdekt na lekkage

Nieuwkoop, 21-03-2011 o Op maandag 21 maart belde een bewoner van het Gruttoplein rond 09.00 uur 1-1-2 toen er water door zijn plafond kwam. Dit werd veroorzaakt door lekkage bij de buren. De politie kwam ter plaatse en ging op onderzoek uit in de naastgelegen woning.

Toen zij de woning binnenkwam, rook zij direct een henneplucht. Op de eerste verdieping werden 120 hennepplaten aangetroffen. Op een andere verdieping lagen afgeknipte hennepplanten en daar bleek ook de kraan open te staan. Deze is direct dichtgedraaid. Onderzoek wees uit dat de stroom werd afgetapt. De energieleverancier heeft aangifte gedaan. De hennepkwekerij is ontruimd en de spullen zijn vernietigd. De politie doet verder onderzoek.

Politie Hollands Midden gaat de komende jaren hennepteelt en de georganiseerde misdaad achter de hennepteelt nog harder aanpakken. Hennepteelt heeft inmiddels het onschuldige karakter ver achter zich gelaten. In 2010 heeft het korps 102 hennepkwekerijen opgerold.

Hennepkwekers veroorzaken schade en overlast door lekkage en stank. Omdat hennepkwekerijen vaak provisorisch zijn ingericht is de kans op brand door kortsluiting of oververhitting groot. Dit levert dus risicos op voor de veiligheid in de buurt. Door de overlast ontstaan spanningen of angstgevoelens bij buurtbewoners en wordt het leefklimaat in een woonwijk aangetast.

Vermoedt u dat er bij u in de buurt een hennepkwekerij is? Bel de politie, 0900 - 8844 of Meld Misdaad Anoniem, 0800 - 7000. Hennep telen is een misdrijf, dus strafbaar. Politie, gemeente, Openbaar Ministerie, woningcorporaties en energiebedrijven treden samen op tegen hennepkwekerijen. Zij verzamelen aanwijzingen en tips, ontmantelen de kwekerij en pakken de kweker stevig aan.