Nederlands Jeugdinstituut

Digitale tool maakt wegwijs in implementeren

21 maart 2011

Nederlands Jeugdinstituut ontwikkelt Implementatiewijzer

Veel studies laten zien dat de implementatie van veranderingsprocessen niet gemakkelijk is. Ruim 70 procent van veranderingsprocessen in Nederlandse organisaties loopt vroegtijdig vast of realiseert niet het beoogde resultaat. Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een implementatiewijzer ontwikkeld waarmee beleidsmakers en kwaliteitsfunctionarissen in de jeugdsector `wijzer' worden in implementeren. De gebruiker wordt `wegwijs' gemaakt in welke verandermethode ingezet kan worden bij de inrichting van een specifiek verandervraagstuk.

Iedereen herkent het wel, voornemens die op papier een goed idee lijken, maar die in de praktijk nooit van de grond komen. Hoe komt dat toch? Veranderen kost energie en zonder motief komt niemand zomaar zijn stoel uit. De implementatiewijzer is een digitale tool die richtinggevende en prikkelende vragen stelt en die de gebruiker door de verschillende fasen loodst: vraag bepalen, analyseren, inrichten, uitvoeren, monitoren en borgen.

De informatie op de site, www.nji.nl/implementatie, biedt beleidsmakers, kwaliteitsfunctionarissen, methodiekontwikkelaars, onderzoekers en managers, meer informatie over:
* Wat implementeren is en wat werkt bij implementeren
* Verschillende casussen omtrent implementeren
* Een overzicht van een groeiend aantal relevante verandermethoden, ondersteunende literatuur en Nederlands onderzoek
* Hoe u uw eigen verandervraagstukken kunt inrichten via de implementatiewijzer
* Mogelijkheden om advies en ondersteuning in te winnen

Het Nederlands Jeugdinstituut ondersteunt beleidsmakers, kwaliteitsfunctionarissen, onderzoekers en verandermanagers bij het bepalen van de juiste vraag en het laten matchen van deze vraag met mogelijke oplossingen vanuit verschillende perspectieven.