Inspectie v/h Onderwijs



Aanvraag ontheffing speciaal onderwijs niet altijd nodig

21 maart 2011

Het is niet langer in alle gevallen noodzakelijk dat scholen bij de Inspectie van het Onderwijs een ontheffing aanvragen om af te mogen wijken van regelgeving uit de Wet op de expertisecentra (WEC). Dankzij een ontheffing kunnen bepaalde voorschriften uit de WEC worden afgestemd op de specifieke behoeften van een leerling. Nu nog ontvangt de inspectie hiervoor jaarlijks duizenden ontheffingsverzoeken.

Niet alle verzoeken zijn meer nodig; in de meeste gevallen is het voldoende dat het bevoegd gezag van een school documenten en verklaringen bezit waarmee aangetoond kan worden dat een ontheffing noodzakelijk is.

Moet ik een ontheffing aanvragen?

U kunt vanaf nu eenvoudig bepalen of u voor een leerling een ontheffing aan moet vragen. Gebruik daarvoor het stroomschema `Regels ontheffingen (voortgezet) speciaal onderwijs'.

Het stroomschema geeft antwoord op de volgende vragen:
* Moet ik een ontheffing aanvragen voor de onderschrijding van het jaarlijks minimum urenaantal?

* Kan ik een leerling eerder op school toelaten?
* Kan ik een leerling na zijn/ haar twintigste verjaardag op school ingeschreven laten staan?

* Moet ik een ontheffing aanvragen voor de maximale duur en/of omvang van de stage van de leerling?

Bekijk het stroomschema `Regels ontheffingen (voortgezet) speciaal onderwijs'. Werkt de link niet? Bekijk dan de webversie.

Achtergrond

Een nieuwe beleidsregel (pdf) zorgt sinds augustus 2010 voor een efficiëntere behandeling van ontheffingsverzoeken. Zo worden de administratieve lasten rondom het aanvragen van ontheffingen verminderd.