Gemeente Enschede

Start sloop Sanders Machinefabriek aan de Molenstraat

Op maandag 21 maart start de sloop van Sanders Machinefabriek aan de Molenstraat. De sloop van het complex is noodzakelijk om de ontwikkeling van de eerste fase Middengebied Spoorzone mogelijk te maken. Sanders wordt gesloopt door Hein Heun uit Enschede en de werkzaamheden duren naar verwachting 60 werkdagen.

Als eerste wordt gestart met opruimwerkzaamheden en een inpandige asbestverwijdering. De `zichtbare' sloop van het complex begint over een paar weken aan de westzijde, vervolgens wordt in oostelijke richting gesloopt. Er wordt gesloopt tot aan de vloer van de begane grond. De sloop van de funderingen wordt meegenomen in de bodemsanering die volgt op de sloop.

Het Middengebied is één van de deelgebieden van het project Spoorzone. Het stedenbouwkundig plan voor het Middengebied is eind vorig jaar in de gemeenteraad vastgesteld. Er wordt nu gewerkt aan een beeldkwaliteitsplan.
De eerste fase die tot ontwikkeling wordt gebracht is gelegen tussen de Molenstraat - Visserijstraat - Nieuwe Schoolweg. De planning is om hier in 2011 te starten met de eerste bouwactiviteiten. In het Middengebied wordt een kwalitatief hoogstaand binnenstedelijk woonmilieu gecreëerd.
Proper Stok uit Rotterdam is aangetrokken als ontwikkelaar voor het Middengebied. Naar verwachting wordt er nog voor de zomer een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen de gemeente en Proper Stok. Bij de ontwikkeling van het Middengebied worden ook andere partners betrokken, zoals de Woonplaats. De realisatie van het Middengebied is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie uit het programma `Investeren in Overijssel'.

Enschede wil dé stad van Oost Nederland worden, met een centrum dat er toe doet. De ontwikkeling van de Spoorzone wordt hierin van groot belang geacht. De Spoorzone heeft een gunstig effect op de werkgelegenheid en voegt een nieuw en bijzonder woonklimaat toe aan de binnenstad. De Spoorzone en de ontwikkeling van Stadsweide/Medisch Spectrum Twente en het Actieprogramma Binnenstad zijn belangrijke pijlers onder het (her)positioneren van het centrum van Enschede.