Nieuwe voorzitter Liliane Fonds

Persbericht van Liliane Fonds

Jack van Ham (59) is de nieuwe voorzitter van het Liliane Fonds. Hij volgt op 1 april Cor Oostveen op, die het voorzitterschap twaalf jaar uitoefende. Jack van Ham was tot 1 november 2010 voorzitter van de Raad van Bestuur van ICCO. Daarvoor was hij directeur van het Nederlandse Rode Kruis. Hij was ook een van de oprichters van Partos, de brancheorganisatie voor particuliere organisaties voor internationale samenwerking.

"In het rijke Nederland zijn de mantra's van het 'moderne' ontwikkelingswerk economische vooruitgang en eigenbelang", zegt Jack van Ham. "Daar ben je mooi klaar mee als je, gehandicapt en wel, opgroeit in een straatarm ontwikkelingsland. Daarom is er een Liliane Fonds. Daarom wil ik mijn tijd daaraan geven."

Directeur Kees van den Broek van het Liliane Fonds is blij met de komst van Jack van Ham: "Hij heeft veel ervaring in onze sector. En hij beschikt over de kwaliteiten om de Raad van Toezicht voor te zitten in een tijd, waarin we voor extra uitdagingen staan. Het draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking kalft af. We zijn onze overheidssubsidie kwijtgeraakt. Kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden mogen hiervan niet de dupe worden. Daarom zetten we vol in op de verbetering van ons werk en onze organsiatie."

Van den Broek prijst ook de vertrekkende voorzitter: "Het DNA van het Liliane Fonds zat bij Cor Oostveen in elke vezel. Hij stond midden tussen de mensen, maar kon ook afstand nemen, als dat nodig was. Onder zijn voorzitterschap verhuisde het Liliane Fonds van Vlijmen naar 's-Hertogenbosch (2001) en kreeg de organisatie een nieuw bestuursmodel met een Raad van Toezicht (2006)."

De publieke overdracht van het voorzitterschap is op 24 maart in het provinciehuis van Noord-Brabant. Daar sluit het Liliane Fonds zijn 30-jarig jubileum af met een symposium over Handicap en Ontwikkelingssamenwerking. De bijeenkomst is georganiseerd in samenwerking met Wereldpodium.




Razende Robot Reporter