Openbaar Ministerie

Verdachten voetbalgeweld Groesbeek voor de rechter

21 maart 2011 - Arrondissementsparket Arnhem

Dinsdag 22 maart 2011 staan zes Belgische verdachten terecht voor de meervoudige kamer van de rechtbank Arnhem. Zij worden ervan verdacht op 18 juli 2009 voorafgaand aan de oefenwedstrijd NEC - Germinal Beerschot Antwerpen (GBA) zich onder andere schuldig te hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging, diefstal met geweld en (zware) mishandeling met voorbedachte rade.

In het uitvoerige onderzoek van politie en Openbaar Ministerie (OM) naar dit voetbalgerelateerde geweld is intensief samengewerkt met de autoriteiten in België. Het leidde in de periode februari-mei 2010 tot de aanhouding van de zes Belgische verdachten. Drie verdachten zijn in België aangehouden op verzoek van het Nederlandse OM en later overgeleverd aan de Nederlandse politie. Drie verdachten meldden zich destijds zelf bij de Nederlandse politie.

Zitting 22 maart 2011
Om 9 uur staan drie verdachten (33, 39 en 37 jaar) uit Antwerpen terecht. Zij worden verdachte van het plegen van openlijk geweld tegen goederen (reclameborden, tribuneruiten) en personen (toeschouwers, stewards, fotograaf, spelers NEC).
De 33-jarige man en de 37-jarige man worden daarnaast verdacht van diefstal met geweld in vereniging van een fotocamera/digitale geheugenkaart van een aanwezige fotograaf.
De 39-jarige man wordt naast het openlijk geweld verdacht van mishandeling met voorbedachten rade in vereniging van een vrijwilliger en een speler van NEC. Om 13.30 uur staan drie andere verdachten terecht (37, 24 en 25 jaar).
Ook zij worden verdacht van het plegen van openlijk geweld tegen goederen (o.a. reclameborden, tribuneruiten) en personen (toeschouwers, stewards, fotograaf, spelers NEC).
De 37-jarige man wordt ook verdacht van twee maal zware mishandeling met voorbedachte rade in vereniging (waardoor twee personen zwaar lichamelijk / blijvend letsel heeft opgelopen), een maal mishandeling met voorbedachte rade en van het vernielen van een ruit. De 24-jarige verdachte is naast het openlijk geweld zware mishandeling en mishandeling met voorbedachte rade in vereniging ten laste gelegd.

Politierechter
Naast deze zes hoofdverdachten zijn zeven andere Belgische verdachten gedagvaard voor de politierechter op 30 mei 2011.