Rijksoverheid

Nederland verwelkomt stresstest Europese kerncentrales

Nieuwsbericht | 21-03-2011

Nederland is blij dat alle 143 kerncentrales in de Europese Unie worden onderworpen aan een stresstest. De komende tijd worden in EU-verband de standaarden en procedures vastgelegd. Dat verklaarde minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie maandag 21 maart 2011 in Brussel na afloop van een ministeriële bijeenkomst van de Europese Energieraad.

Veiligheid en zorgvuldigheid

'Er is in de EU een breed gedeeld gevoel dat we lessen kunnen trekken uit de gebeurtenissen Japan, en dat we dat op een nuchtere en zakelijke manier moeten doen,' aldus minister Verhagen. Geen paniekvoetbal, veiligheid en zorgvuldigheid staan voorop.'

Kerncentrale Borssele

Wat betreft de kerncentrale in Borssele is er geen enkele aanwijzing dat de veiligheid in het geding zou zijn. De centrale is steeds aangepast aan de laatste stand van de techniek. Mochten de uitkomst van de stresstest of van de bevindingen in Japan dat nodig maken, zullen er onmiddelijk maatregelen worden genomen.

Twee kleine reactoren

Dat geldt ook voor de twee kleinere reactoren in Nederland, van de Nuclear Research and consultancy Group in Petten en de Technische Universiteit Delft. Die zijn niet verplicht te stresstest te ondergaan omdat ze een klein vermogen hebben en niet worden gebruikt voor het opwekken van energie, maar zullen mede op verzoek van minister Verhagen vrijwillig aan de test deelnemen.

Aanscherping richtlijn nucleaire veiligheid

Als de bevindingen in Japan daarvoor aanleiding geven, is Nederland voorstander van een verder aanscherping van de Europese richtlijn voor nucleaire veiligheid. 'Een stresstest is éénmalig,' aldus minister Verhagen. 'De veiligheid van kerncentrales moet natuurlijk altijd zijn gegarandeerd.'