Ingezonden persbericht


PERSBERICHT DE BALIE

KennisCafé: Geen enkel risico
met o.a. Tjibbe Joustra en Beatrice de Graaf
maandag 21 maart, 20.00 uur

Tegenslag en ongeluk worden nauwelijks meer geaccepteerd. Burgers kijken naar anderen of de overheid als hen iets overkomt. Van eten waar je ziek van wordt of een vallende dakpan tot verkeersongelukken of zelfs terroristische aanslagen. Terwijl tegenslagen een halve eeuw geleden werden bestempeld als 'pech', wordt nu obsessief gezocht naar schuldigen van 'vermijdbare fouten'. Maar is het wel gerechtvaardigd om altijd te verwachten een schuldige te vinden? Hoort een zekere mate van risico ook niet bij het leven?

De overheid probeert mensen tegemoet te komen in het streven naar een risicoloze samenleving. Maar welke prijs moeten we daarvoor betalen? Zijn we bereid in een stad te lopen waar de monumentale gevels bijna bezwijken onder het gewicht van de veiligheidscamera's? En waar we opgeschrikt kunnen worden door een plotselinge preventieve fouilleeractie? Geen enkel risico is een avond met lezingen, columns en debat.

Volkskrant-journalist Martijn van Calmthout gaat in gesprek met o.a. Beatrice de Graaf (Universiteit Leiden en schrijfster van Waar zijn wij bang voor?) en Tjibbe Joustra (voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid) over controle en de onwil om risico's te accepteren.

Het KennisCafé is een co-productie van De Volkskrant, KNAW, science center NEMO en De Balie.

Noot voor de redactie: onderstaande informatie is