Ingezonden persbericht


VeggieChallenge voor een plantaardige lente!

Amsterdam, 12 maart 2011 - Vleesverminderen is in. Steeds meer mensen kiezen er voor om de vleesgerechten te laten staan en te kiezen voor vegetarische of plantaardige gerechten. Als stimulans voor deze keuze start in Nederland deze week de VeggieChallenge. Deze actie daagt deelnemers uit om een hele lente lang, van 21 maart tot 21 juni minstens 1 dag per week geen vlees te eten. Deelnemen kan met een simpele muisklik en geeft bovendien een kans om mooie prijzen zoals vega etentjes, films, geschenkbonnen en kookboeken te winnen. Wie deelneemt krijgt wekelijks een nieuwsbrief met recepten, voedingstips, weetjes en vega nieuws. De actie is opgezet door studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam en zal gelanceerd worden tijdens de eerste editie van het Viva Las Vega's Festival.

Bij de zuiderburen is vleesverminderen een echte hype. Duizenden Belgen beloofden 40 dagen geen vlees meer te eten naar aanleiding van ' Dagen zonder Vlees'. Het initiatief was opgezet door een 21-jarige studente. De VeggieChallenge is een soortgelijk initiatief, opgezet door een groep studenten van de Vrije Universiteit in Amsterdam. De website www.veggiechallenge.nl wordt feestelijk gelanceerd op het Viva Las Vega's Festival, ook op de VU. Op 14 maart wordt de inkomhal van de universiteit hiervoor omgetoverd in een plantaardig en diervriendelijk 'Green Casino'. Op de informatiemarkt van Viva Las Vega's kunnen deelnemers een 'VeggieChallenge contract' tekenen in ruil voor een rijkelijk gevulde goodiebag met plantaardige producten. Ook krijgen ze de net verschenen VegaMap Amsterdam en een VeggieChallenge stempelkaart die na acht vega universiteitsmaaltijden om te ruilen is voor een cadeautje.

Op het Viva Las Vega's Festival kunnen lekkerbekken verder ook proeven van de vleesvervangers van de Vegetarische Slager, te rade gaan bij een diëtist, of kennis maken met één van de vele maatschappelijke organisaties die het initiatief steunen. In de zaaltjes daarachter worden doorlopend kookworkshops gegeven, met namen als ÂŽFingerlicking foodÂŽ, ÂŽVeggie for dummiesÂŽ en ÂŽGroene moslimsÂŽ. In de grote zaal vindt de hele namiddag een programma plaats met lezingen van o.a. psychologe Roos Vonk en visserijkenner Dos Winkel, een vertoning van de inmiddels legendarische film Meat The Truth, afgesloten door een groot paneldebat 'To (M)eat or not to eat'. Ook de organisatie van het festival is in handen van studenten.

De opkomst van vegetarische initiatieven is niet vreemd. Of het nu uit oogpunt van milieu, dierenwelzijn, wereldvoedselvoorziening of (volks)gezondheid is, de roep om vermindering van de vleesconsumptie klinkt steeds luider. VeggieChallenge is echter een van de eerste campagnes die zich expliciet op jongeren en studenten richt. "Steeds meer studenten noemen zichzelf 'vleesverlater'.", vertelt initiatiefneemster Veerle Vrindts. "Volgens het Landbouw Economisch Instituut omvat deze groep enkele miljoenen Nederlanders, die één of meer dagen per week bewust geen vlees eten. Dat willen wij graag aanmoedigen door handvaten aan te reiken".

" Het ontbreekt de vleesverlaters nooit aan goede wil". zegt mede-organisator Pablo Moleman, "Wel hebben ze soms behoefte aan informatie over hoe een lekkere, gezonde maaltijd te bereiden zonder vlees. Of hoe om te gaan met lastige reacties tijdens familiediners. Het Viva Las Vega's festival helpt de vleesverlater daarom van zijn verlatingsangst af te komen". Het is nu nog afwachten of de VeggieChallenge net zo een succes wordt in Nederland als 'Dagen Zonder Vlees' in België.

-----

EINDE PERSBERICHT

Meer informatie zie www.veggiechallenge.nl en www.viva-las-vegas.nl,