Ingezonden persbericht


Persbericht

Restauratie kerk Wier gaat van start

De Stichting Alde Fryske Tsjerken geeft maandag 21 maart 2011 het startsein voor de restauratie van de kerk van Wier. Tijdens een kort feestelijk moment zullen cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries van de Provincie Fryslân en wethouder M. van Asperen van de gemeente Menameradiel om 16.30 uur een bord onthullen, in aanwezigheid van bestuursleden van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, leden van de Plaatselijke Commissie van Wier en kunstschilder Douwe Elias uit Franeker, voormalig 'huurder' van de kerk van Wier.

Het restauratieplan is gemaakt door architect Siebe van Seijen van Adema Architecten te Dokkum. Het bouwkundige gedeelte van de werkzaamheden wordt uitgevoerd door Bouw- en Restauratiebedrijf De Graaf te Engwierum.

De restauratie wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Provincie Fryslân, de gemeente Menaldumadiel en diverse cultuurfondsen.

De bijdragen van Rijk en Provincie zijn afkomstig uit de middelen die door Kabinet Balkenende IV beschikbaar zijn gesteld in het kader van de 'crisisbestrijdingsmaatregelen'. De toenmalige minister Plasterk heeft in dit kader aan regeling opgetuigd in samenwerking met het Interprovinciaal Overleg (IPO). Rijk en provincie stellen samen 75% van de subsidiabele kosten beschikbaar. De gemeente Menaldumadiel heeft dat aangevuld met 10%.

Na de restauratie zal de kerk van Wier onder meer gebruikt worden voor rouw- en trouwdiensten, lezingen en concerten. De kerk van Wier is het "laatste zorgenkindje" van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De overige 37 kerkgebouwen die de Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft overgenomen, staan er relatief goed bij.

De kerk van Wier is in feite ook de "laatste ruïne van Fryslân". Het is de enige monumentale kerk in de hele provincie die al geruime tijd wacht op een ingrijpende restauratie. Dankzij de IPO/Plasterk-regeling kan het daar nu eindelijk van komen.
Noot voor redacties




Ingezonden persbericht