Gemeente Lelystad

Bijzondere vaste expositie in Zuiderzeewijk over ontstaan van de wijk

Vrijdag 18 maart 2011

Maandag 21 maart opent wethouder Fackeldey een bijzondere vaste buitenexpositie over het ontstaan van de Zuiderzeewijk. De expositie bevat beeld en tekst en geeft onder andere uitleg over de architectuur van de wijk.

Het idee voor de expositie is geboren tijdens de Open Monumentendag 2010. Op die dag stond de Zuiderzeewijk als eerste woonwijk van Lelystad centraal. Er was een rondwandeling door de wijk georganiseerd, een huis ingericht in jaren '60 stijl was te bezichtigen en de expositie over de Zuiderzeewijk werd tentoongesteld in de school De Vuurtoren. Deze vergankelijke expositie werd vervolgens tentoongesteld in de Stadswinkel. Omdat het om een bijzondere expositie ging, heeft het Comité Open Monumentendag besloten om er een permanente expositie van te laten maken. Met een bijdrage van de gemeente is dit gelukt.

Vooruitlopend op de Open Monumentdag hebben de basisscholen Ichthus, Laetare en De Vuurtoren een gastles gehad van het Comité Open Monumentendag over het ontstaan van hun wijk. Vervolgens zijn zij nauw betrokken bij de onthulling van het expositiepaneel. Zij hebben schilderdoeken versierd, die een rol spelen bij de onthulling. Wethouder Jop Fackeldey zal met `passend vervoer' arriveren en vervolgens het paneel met een kind van iedere school onthullen. Ja