Gemeente Heerde



Persbericht

Datum: 21 maart3 februari 2011



Geslaagd overleg Balve-Heerde

Het Comité Internationale Contacten Heerde (CICH) is op zaterdag 19 maart op bezoek geweest in  Balve, de Duitse partnergemeente van Heerde. Het halfjaarlijkse overleg tussen de comités van beide gemeenten, dat om en om in beide plaatsen wordt gehouden, is bedoeld om het jaarprogramma te bespreken.

Ook in 2011 staat er weer het nodige op het programma. Op woensdag 23 maart is de jaarlijkse boomfeestdag. Als gebruikelijk komt een basisschool uit Langenholthausen (één van de dorpen in de gemeente Balve) op bezoek bij de school in de gemeente Heerde die dit organiseert, de Wilhelminaschool. Ook de dodenherdenking op 4 mei is altijd een hoogtepunt in het partnerschap. Het is nog altijd vrij uniek in Nederland dat een Duitse partner dit samen met de Nederlanders viert. Ook een uitwisseling tussen de jeugdcentra in Heerde en Balve staat voor 2011 gepland.


Overige uitwisselingen

Het partnerschap tussen Heerde en Balve vindt niet alleen op het niveau van de comités plaats. In de loop van de jaren (het partnerschap bestaat meer dan dertig jaar) zijn er verschillende uitwisselingen ontstaan tussen (sport)clubs en verenigingen op verschillende gebieden. De comités dienen als 'tussenpersoon' om in eerste instantie de contacten te leggen, maar daarna organiseren de verenigingen zelf de uitwisselingen verder.

Geslaagde dag
Geholpen door het goede weer was het een nuttige dag. Niet alleen was er een vruchtbaar overleg over het jaarprogramma, maar ook was er een interessant bezoek aan de middelbare school, waar een nieuw verwarmingssysteem is aangelegd dat functioneert op houtsnippers uit de omliggende bossen. Dit is goedkoper en milieuvriendelijker dan traditioneel stoken op olie of gas. Een interessant concept, zo vonden de comités.




Einde persbericht






Gemeente Heerde