NVM Business: aanbod bedrijfsruimte naar recordhoogte

Persbericht van NVM

Nieuwegein, 21 maart 2011 -2010 was geen goed jaar voor de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt. Eind 2010 stond er maar liefst in totaal 13,5 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte te huur en te koop, 13% meer dan het jaar ervoor. Dit blijkt uit recent onderzoek van NVM Business naar de markt voor bedrijfsruimte in Nederland. Door het forse aanbod zijn de huurprijzen van zowel nieuwe als bestaande bedrijfsruimte vorig jaar gedaald. Vooral op bedrijventerreinen in de Randstedelijke regio heeft een substantiële verlaging van huurprijzen plaatsgevonden.

Vraag naar bestaande bedrijfsruimte neemt weer enigszins toe

Hoewel de vraag naar nieuwbouw is afgenomen ten opzichte van 2009, vertoont de opname van bestaande bedrijfsruimte een lichte stijging naar meer dan 2,17 miljoen vierkante meter. Per saldo is er een lichte toename van het transactievolume te zien. Kijkend naar nieuwbouw valt op dat in 2010 50% minder is opgenomen dan in 2009. Dit verschil is het gevolg van ondermeer een geringere vraag van transport- en opslagbedrijven. Er wordt voldoende nieuwe logistieke ruimte aangeboden, maar door de crisis bleef vorig jaar het transactievolume onder niveau. Opmerkelijk is dat bijna alle regio's in 2010 een (lichte) stijging laten zien in de opname van bestaand bedrijfsmatig vastgoed. Vooral binnen het segment 5.000 tot 10.000 vierkante meter is een significante toename in de opname te zien. Dit is met name toe te schrijven aan een groot aantal transacties in deze grootteklasse in de regio Zuid.

Aanbod spectaculair gestegen

Het aanbod is in 2010 gestegen met 13% en kwam uit op 13,5 miljoen vierkante meter. De agglomeraties Amsterdam, Rotterdam en Tilburg zijn voor een groot deel hieraan debet. De hoofdmoot van het aanbod bestaat uit grotere bedrijfsruimtes (voornamelijk distributiecentra). De afgelopen twee jaar is er door geringere goederenstromen minder op- en overgeslagen. Daarnaast is er te veel nieuwe distributieruimte gerealiseerd. De logistieke sector heeft relatief gezien een grotere stijging van het aanbod te verwerken gehad dan het overige bedrijfsmatig vastgoed. Een algemeen probleem ligt bij de verouderde leegstaande bedrijfsruimten. De verwachting is dat in deze panden uitsluitend het gelegenheidsgebruik een grote vlucht zal nemen, wat een negatieve uitstraling heeft op zowel het pand zelf als de naaste omgeving.

Grotere metrages blijven het moeilijk houden

De NVM verwacht niet dat de markt zich in 2011 zal gaan herstellen. Vooral de vraag naar grotere bedrijfsruimten zal voorlopig niet aantrekken. Veel bedrijven hebben de afgelopen tijd moeten inkrimpen en daardoor blijft de vraag naar een groter bedrijfspand uit. Er zal daarom in de meeste regio's voorzichtig moeten worden omgegaan met het op risico ontwikkelen van nieuwe distributiecentra. De leegstandsproblematiek zal ook in 2011 de aandacht vragen en met name het probleem van de veroudering van bestaande bedrijfsruimte. Het is niet verwonderlijk dat sloop en herbestemming als een doeltreffende maatregel wordt gezien. Veel gemeenten worstelen met de vraag hoe dit soort maatregelen gefinancierd zou kunnen worden.

NVM Business

Tot het aanbod worden gerekend bestaande dan wel in aanbouw zijnde bedrijfsruimte waarin minimaal 750 vierkante beschikbaar is. De rapportage van NVM Business die aan dit persbericht ten grondslag ligt zal eind maart worden gepubliceerd.

Organisatie info:

NVM

Noot voor de red actie:
Voor meer informatie; Roeland Kimman, communicatie, media en woordvoering. Telef oon 030 6085 185, Mobiel 06-2126 6993, E mail: r.kimman@nvmorg.nl