Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Regenboog' meest voorkomende naam basisschool

HILVERSUM, 21 maart 2011 - De 'Regenboog' is de meest voorkomende naam van basisscholen in Nederland. Van de in totaal 7536 scholen voor basisonderwijs siert de naam 'Regenboog' 123 gevels van schoolgebouwen. Dit blijkt uit een eigen onderzoek van het NOS Jeugdjournaal, dat vanochtend in de vroege editie van het Jeugdjournaal (08.45 uur, Z@pp) bekend werd gemaakt.

Op plaats twee staat met 91 vermeldingen de 'Jozefschool'. Plek drie wordt ingenomen door scholen met de naam 'Wegwijzer'. Deze naam is 84 keer verbonden aan een basisschool. In totaal telt de lijst van basisscholen in Nederland bijna 4500 namen. Ruim 3700 daarvan zijn uniek. Die namen komen dus maar één keer voor. Daaronder enkele bijzondere namen als 'Kon-Tiki' (Amersfoort), ''Oeboentoe' (Purmerend) en 'Wittering.nl' (Rosmalen).

Het koningshuis blijkt een rijke bron te zijn voor naamverwijzing. Ruim 250 scholen zijn vernoemd naar een lid van het Huis van Oranje. De naam 'Willem-Alexander' is koploper met 49 vernoemingen. 'Beatrix' staat op plaats twee met 45 naar haar genoemde scholen. En de naam van oud-koningin Juliana komt 43 keer voor, goed voor plek drie. Naar Amalia (oudste dochter van Willem-Alexander en Máxima) zijn al twee scholen vernoemd.

De toptien van meest voorkomende namen ziet er als volgt uit: Regenboog (123x), (Sint) Joseph (91 x), Wegwijzer (84x), Het Kompas (58x), Willem-Alexander (49x), De Schakel ( 47x), Eben Haezer (46x), Beatrix (45x), Juliana (43x) en Rehoboth (41x).

· Bij de nummers 1 en 3 is de Friese variant van "Reinbôge" en "Peadwizer/Paadwizer" meegenomen. Zonder de Friese variant blijft de top 3 overigens onveranderd. · Bij de nummer 2 zijn de verschillende spellingsvormen (Jozef, Joseph, St. Sint) als één naam meegenomen. Zonder de Friese variant blijft de top 3 overigens gelijk.




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)