Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 maart 2011

Vragen van de leden Dijksma en Albayrak (beiden PvdA) aan de minister-president en de minister van Economie, Landbouw en Innovatie

over de Europese markt voor diensten


1. Is het waar dat de Nederlandse regering op 18 maart jl. samen met acht andere landen een brief heeft gestuurd aan de Europese Commissie waarin onder meer wordt gepleit voor meer openheid op de Europese dienstenmarkt?{1} Zo ja, bent u bereid zo spoedig mogelijk een afschrift van deze brief aan de Tweede Kamer te doen toekomen?


2. Indien deze brief inderdaad bestaat, klopt het dan dat daarin onder meer het volgende over de Europese dienstenmarkt staat geformuleerd: "We must do for services markets what we have done for markets in goods - removing the restrictions that hinder access and competition"?


3. Kunt u aangeven wat de inzet van de Nederlandse regering is op het gebied van het wegnemen van belemmeringen op de dienstenmarkt? Kunt u daarbij in het bijzonder aangeven hoe de formulering van uw brief van 8 maart 2011 over de dienstenrichtlijn 'Onze ambitie stopt dan ook niet bij de implementatie van de huidige dienstenrichtlijn' zich verhoudt tot de formulering in diezelfde brief dat 'Uit de toekomstige evaluatie van de richtlijn (2011-2012) zal moeten blijken in welke mate de doelstellingen zijn gerealiseerd en welke maatregelen verder nodig zijn om de interne markt voor diensten daadwerkelijk te verwezenlijken.'?{2} Kunt u daarbij aangeven of u de huidige dienstenrichtlijn wilt handhaven dan wel wilt aanpassen en waaruit deze aanpassingen volgens u zouden moeten bestaan?


4. Kunt u in het bijzonder aangeven of u het land-van-oorsprongbeginsel, zoals dit in het oorspronkelijke voorstel van toenmalig Eurocommisaris Bolkestein stond, nog steeds 'opnieuw op tafel' wilt leggen en of dit beginsel nog steeds 'richtinggevend' is voor het kabinet in de verdere discussie over de Europese dienstenmarkt, zoals u aangaf in het Kamerdebat over de Europese Top van 3 februari 2011?{3}


5. Kunt u tot slot garanderen dat er, met de aanpassingen die u beoogt, nooit een juridische basis zal komen om werknemers in Nederland onder het Nederlandse wettelijke minimumloon te laten werken? Kunt u tevens garanderen dat er nooit een juridische basis zal komen om Nederlandse regelgeving over arbeidsomstandigheden en arbeidstijden te ontduiken?