Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 maart 2011

Vragen van de leden Kuiken en Marcouch (beiden PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie

over het in dienst nemen van oudere politieagenten


1. Kent u het bericht "Politie moet minder streng zijn voor oudere sollicitant" (Spits, 18-3-2011, p. 3) en kent u het de rapportage 'Politietop' over waardering, respect en gezag bij de politie?


2. Wordt er op dit moment al onderscheid gemaakt ten aanzien van de fysieke eisen die er aan oudere dan wel jongere politieagenten worden gesteld? Zo ja, welke verschillen worden er gemaakt en door welke korpsen?


3. Deelt u de aanbeveling uit het genoemde rapport om de gemiddelde leeftijd van politiemensen op straat te verhogen omdat "politiemensen met meer ervaring stralen haast vanzelf meer gezag uit en van burgers meer respect en waardering" krijgen? Zo ja, hoe gaat u aan de aanbeveling tegemoet komen? Zo nee, waarom niet?
4. Deelt u de mening dat er tijdens sollicitaties verschil dient te worden gemaakt in de eisen ten aanzien van de fysieke conditie als het om jonge en oudere kandidaten gaat? Zo ja, op welke wijze? Zo nee, waarom moeten oudere agenten aan dezelfde fysieke eisen voldoen dan hun jongere collega's?
5. Bent u bekend met de plannen van het politiekorps Amsterdam Amstelland om verschillende fysieke eisen voor oudere en jongere agenten te gaan stellen? Zo ja, wat houden die plannen in en bent u bereid zich in te zetten voor verdere verspreiding van die plannen?
6. Deelt u de mening dat ook al is het kabinet voornemens positieve discriminatie voor groepen op de arbeidsmarkt af te schaffen, dat er tenminste belemmeringen voor oudere kandidaat politieagenten moeten worden weggenomen? Zo ja, hoe gaat u dit doen? Zo nee, waarom niet?