Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 maart 2011

Vragen van de leden Heijnen en Çelik (beiden PvdA) aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

over verlaging van de administratieve lasten bij de inschrijving voor de middelbare school


1. Heeft u kennis genomen van het bericht "GBA-uittreksel niet nodig voor nieuwe scholieren" op de website van Binnenlands Bestuur?{1}


2. Deelt u onze mening dat ouders door de eis van een GBA-uittreksel onnodig op kosten gejaagd worden en onnodig naar de balie burgerzaken toe moeten? Zo nee, waarom niet?


3. Is ons beeld correct dat de keus om een GBA-uittreksel te vragen aan de school is en niet aan de gemeente, zoals het artikel lijkt te suggereren?


4. Klopt het dat scholen voor een correcte voering van de leerlingenadministratie niet verplicht zijn om een uittreksel uit het GBA te vragen, maar dat ook gebruik gemaakt mag worden van andere documenten, zoals het geboortebewijs, de zorgpas of een identiteitsbewijs? Hoe heeft u scholen hier tot nu toe op gewezen en wat is het resultaat van deze informatieverstrekking?


5. Hebben scholen gedurende de schoolcarrière nog gegevens van de scholieren nodig die niet op de documenten staan die voldoen voor de leerlingenadministratie? Kunnen scholen deze gegevens op andere wijze verkrijgen, bijvoorbeeld uit de systemen van DUO? Wat zijn hiervoor de knelpunten en hoe wilt u die wegnemen?


6. Heeft u inzicht in de andere administratieve handelingen waarbij het gebruikelijk is om een uittreksel uit het GBA te vragen? Zo nee, bent u bereid deze situaties met behulp van de NVVB in kaart te brengen? Zo ja, bent u bereid om actief te werken aan de vervanging van deze administratieve last door modernere wijzen van identificatie?


7. Deelt u onze mening dat scholen waar mogelijk gebruik moeten maken van kostenloze en minder belastende manieren om gegevens te verkrijgen? Zo ja, bent u bereid om scholen te verbieden nog langer om een GBA-uittreksel te vragen bij aanmeldingen van nieuwe scholieren?




Partij van de Arbeid