Ingezonden persbericht



Prijswaarschuwing energieprijzen

Amsterdam, 21 maart 2011 - De energiewereld is in korte tijd opgeschrikt door drie ontwikkelingen die een forse impact hebben op de prijsvorming van stroom en gas. Vergelijkingswebsite Energieprijzen.nl verwacht daarom dat de consument binnenkort flink meer gaat betalen voor zijn energierekening.

Volgens uitgever Arjin van As van de website zijn er drie ontwikkelingen, die elkaar ook nog eens versterken. Door de koppeling van de gasprijs aan de olieprijs leidt de onrust in het Midden-Oosten tot een hogere gasprijs. Daarnaast drijft de nucleaire crisis in Japan de gasprijs nog verder op, omdat de uitval van atoomstroom in Japan wordt opgevangen door gasgestookte centrales. Tot slot leidt de aankondiging van Duitsland om al haar kerncentrales tijdelijk te sluiten tot paniek op de Europese stroombeurzen waardoor ook de stroomprijs stijgt.

Onvermijdelijke gevolgen
Voor consumenten gaan deze ontwikkelingen onvermijdelijk gevolgen hebben. Hoewel moeilijk te voorzien is hoe lang alle effecten aanhouden en op welke manier ze precies doorwerken in de prijsvorming op consumentenniveau, denkt vergelijkingswebsite Energieprijzen.nl dat de energierekening per 1 juli zo'n ¤100 tot ¤120 per jaar omhoog gaat. Vervolgelgens zouden de prijzen naar aanleiding van de huidige ontwikkelingen per 1 januari 2011 nog eens met een zelfde bedrag kunnen stijgen.

Vast contract
Volgens Van As kunnen consumenten de prijsstijging ontwijken door voor een vast contract te kiezen. 'Een verstandige overstap levert een gemiddeld gezin ongeveer ¤¬300,- op. Wel is het daarbij zaak om op te letten dat dan ook de gasprijs vaststaat, want er zijn erg veel producten waarbij alleen de stroomprijs vaststaat, terwijl gas juist de grootste prijsontwikkeling gaat doormaken.'

Langjarige contracten
Van As waarschuwt verder om geen langjarige contracten af te sluiten. 'Het goedkoopste 3-jarige contract met vaste prijzen is op dit moment ¤250 euro duurder dan het goedkoopstee variabele contract. Dat betekent dat de leveringskosten in die drie jaar tijd dus met ¤500 euro moeten stijgen,, voordat je profijt trekt van die vaste prijzen. Die verdere prijsstijging acht hij niet waarschijnlijk.

Speculaties door korte termijn ontwikkelingen
Volgens Van As worden de huidige prijsstijgingen vooral veroorzaakt door speculaties op korte termijn ontwikkelingen, die vroeg of laat weer overwaaien. De sluiting van de Duitse kerncentrales is tijdelijk, Japan krijgt zijn energiehuishouding wel weer op orde en het Midden-Oosten zal ook ooit weer tot rust komen. Als alle oorzaken van de paniek weer zijn weggeëbd, zullen de energieprijzen waarschijnlijk op termijn weer dalen.'

Sanoma Uitgevers en Sanoma Digital = Sanoma Media Netherlands Sanoma Uitgevers en Sanoma Digital gaan per 5 april 2011 één naam hanteren: Sanoma Media Netherlands. Sanoma Media is met haar publiekstijdschriften, custom media magazines, events, websites, mobiele sites, mobiele apps en iPad apps het grootste Mediabedrijf in bereik in Nederland. Sanoma Media bereikt met al haar media circa 90% van de Nederlandse bevolking (13+) en 80% van alle internetters (13+) in Nederland.

Sanoma heeft een rijk portfolio met meer dan 100 uiteenlopende A-merken waaronder AutoWeek, Donald Duck, delicious., Flow, Kieskeurig.nl, Libelle, Margriet, NU.nl, Viva, Vrouwonline.nl, SchoolBANK.nl en Startpagina.nl.

Meer informatie over Sanoma Digital en Sanoma Uitgevers vind je op www.sanomadigital.nl of www.sanoma-uitgevers.nl.

Volg ons op Twitter: twitter.com/sanomadigitalNL


Noot voor redacties

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met (