Ingezonden persbericht


Meppel, 21 maart 2011

Persbericht 020
Stichting Downsyndroom trots op acteurs uit Downistie

Vanaf begin maart 2011 zendt De Wereld Draait Door een soap uit gespeeld door alleen mensen met Downsyndroom. Deze soap is mede mogelijk gemaakt door de NSGK. In de media is hier veel aandacht voor. Voor en tegenstanders melden zich. Via de SDS zijn mensen geworven om mee te spelen in deze serie.

De SDS is van mening dat deze soap een nieuw beeld over Downsyndroom laat zien. We zien dat het een karikatuur is van de werkelijkheid, maar dat zijn alle soaps, ook Goede Tijden / Slechte Tijden. Voor de acteurs van Downistie komt een droom uit. In principe ziet de SDS graag dat mensen met Downsyndroom geïntegreerd in de populaire soaps uit deze tijd meedoen. Zolang dit nog niet normaal is, is het goed dat enkele acteurs met Downsyndroom de kans krijgen te laten zien wat ze kunnen.

Uit de reacties begrijpen we dat veel mensen een ongemakkelijk gevoel krijgen bij het zien van de afleveringen. We hebben dan allemaal al snel een mening klaar. Als we het aan de acteurs zelf vragen, horen we alleen maar positief geluid. Zij worden respectvol benaderd, de makers werken op een plezierige manier samen.

De SDS erkent dat er voor- en tegenstanders zijn, ook onder de eigen donateurs. Zo horen we nogal eens: 'dit zouden 'ze' nooit zelf bedenken!' De SDS is echter van mening dat juist heel veel jongeren met Downsyndroom met dit soort belevenissen bezig zijn of nadrukkelijk meeleven met beelden op de tv. De acteurs van Downistie zijn voor hun bijzondere rolmodellen. Vanuit de SDS zien we in eerste instantie dan eigenlijk alleen maar voordelen voor de doelgroep. Daarom is besloten om medewerking te verlenen en vol belangstelling de ontwikkelingen rond deze soap te volgen.

Door een wonderlijke samenloop van omstandigheden valt alle media-aandacht voor Downistie samen met de brede aankondiging van een nieuwe bloedtest op Downsyndroom tijdens de zwangerschap. Het is wonderlijk dat juist bij de vele aandacht voor het laatste helemaal niet aan de orde kwam wie "ze" zijn, en wat "ze" kunnen, en wat mensen met Downsyndroom kunnen betekenen voor hun omgeving en de maatschappij.

De SDS is er trots op dat we de acteurs van Downistie kunnen volgen bij het waarmaken van hun dromen.
Noot voor redacties